Lidé v Paskově si prosadili protihlukové zábrany

26. listopad 2010
Zprávy , Zprávy

Lidé v Paskově budou mít od příštího roku klidnější spaní. Firma, která je dlouhodobě obtěžuje hlasitým provozem, začala budovat protihlukovou stěnu. Půlkilometrová čtyři metry vysoká železobetonová zeď oddělí rozšiřovaný dopravní terminál od rodinných domů. Její výstavbu prosadili nespokojení lidé a představitelé obce.

Do překladiště v Paskově míří kontejnery z evropských přístavů. Na zboží čekají průmyslové zóny v celém regionu. Paní Marie Strnadová bydlí nedaleko a radost z toho rozhodně nemá.

„Když tam ještě najíždějí ty náklaďáky, tak to je zápach. Přibyla dálnice, teď to překladiště, takže ty hluky se sčítají a nikdo to nebere v potaz,“ upozorňují paní Strnadová.

Lidem došla trpělivost už dávno. Stěžovali si především na zhoršující se životní prostředí. „Jsou případy, kdy staří lidé chtějí nemovitost prodat a její hodnota se snižuje. Musíme na to reagovat,“ říká starosta Petr Baďura.

Úřady se zabývaly námitkami lidí, když firma připravovala rozšíření provozu. Měření prokázala, že mají pravdu. Dostat hluk na únosné hodnoty má právě budovaná stěna za sedm milionů korun.

„Měla by být hotová ze dvou třetin do konce tohoto roku, zbylá jedna třetina se dostaví v příštím roce. Hygienické normy budou splněny,“ slibuje vedoucí paskovského terminálu Michal Kubíček.

Místní zatím s nadšením nespěchají. „Provoz těch nákladních vozidel se má posunout směrem na sever. Nevím, jestli ten hluk nedostaneme zase z jiné strany,“ obává se paní Strnadová.

Na výsledek si tedy musejí obyvatelé Paskova ještě několik měsíců počkat.

Spustit audio