Lidé v Třinci bojují proti novému průmyslovému areálu

17. srpen 2011

Lidé v Třinci se bouří proti průmyslovému areálu. Nová hala má vzniknout na zelené louce v městské části Nebory. Firma zabývající se přesným strojírenstvím chce do ní přesunout část výroby a svou administrativu. Obyvatelé nedalekých rodinných domů však proti tomu protestují a v obavách ze zhoršení životního prostředí připravují petici.

Daniel Šotkovský se brzy stane novým obyvatelem Nebor u Třince. Pár desítek metrů od místa, kde právě staví svůj nový dům ale bude mít souseda, který mu radost rozhodně nedělá - šedesát metrů dlouhý areál s výrobní halou.

„Vůbec z toho nejsem nadšený. Bude tady zase kamionová doprava čili prašnost, hluk. Stěhuji se z bytu právě za nějakým lepším prostředím a jsem z toho trochu zklamaný,“ říká.

Pozemek naproti místnímu hřbitovu hned u hlavní silnice mezi Třincem a Českým Těšínem chce využít firma vyrábějící třeba součástky pro letectví. Její jednatel Petr Petřík veškeré obavy odmítá.

„Informace, co se dostaly k lidem, jsou zkreslené, nepravdivé a nepodložené. Bude tam pracovat šestnáct lidí a k nám nejezdí ani jeden kamion,“ ujišťuje jednatel.

Místní lidé ale trvají na svém a řada z nich se už podepsala pod protestní petici. Tvrdí, že tak rozsáhlý objekt odporuje územnímu plánu. Vedoucí stavebního úřadu Věra Pindurová s tím však nesouhlasí.

„Lokalita je v územním plánu zařazena jako zastavitelná plocha. V té rozptýlené zóně jsou přípustné stavby výrobních služeb a drobné řemeslné výroby. Rodinné domy jsou od stavby vzdáleny zhruba 150 metrů. Myslím, že naopak trochu odcloní tu rodinnou zástavbu od silnice I/11, která je dnes přetížená,“ vysvětluje vedoucí.

Úřední příprava stavby začíná v těchto dnech. Územního řízení se ale nazlobení domkaři neúčastní, s pozemky totiž přímo nesousedí.

Spustit audio

Více z pořadu