Lidé z Cihelní ulice protestují proti stavbě přivaděče

21. květen 2009

Uzavření ostravské ulice Cihelní se mění na spor tamních obyvatel a magistrátu. Zatímco majitelé bytů u budovaného dálničního přivaděče tvrdí, že jim při privatizaci domu úředníci o žádné dálnici neřekli, radnice se hájí územním řízením.

Spor už přerostl v blokování stavebních prací. Lidé se odmítají se silnicí pod okny smířit, protože jejich dům pak bude prakticky neobyvatelný. "Ve vzdálenosti 3,7 metru od vchodu bude svodidlo, pak čtyři pruhy a dělící pás. Nezůstane tady ani tráva, ani stromy," říká paní Veronika Mrázková z bytového družstva na Cihelní.

Nechápe, proč před šesti lety, když město dům prodávalo, žádný úředník stavbu rušného dálničního přivaděče nepotvrdil. "Když jsme tenkrát chtěli, aby nám na mapě Ostravy ukázali, jestli se tam skutečně bude něco dít, v podstatě všichni tvrdili, že se nic takového dít nebude. Takže jsme byli v klidu. Teď máme obavy z toho, že začnou praskat stěny a to už potom s námi nebude řešit vůbec nikdo," dodává.

Ostravský magistrát lidem na Cihelní 23 nabídl náhradní bydlení, které je podle paní Mrázkové ovšem naprosto nevhodné. Primátor Petr Kajnar odmítá, že by úředníci něco o dálnici zatajili, protože územní řízení probíhá už řadu let.

"Nedovedu si představit, že by nevěděli, že tam ten dálniční přivaděč půjde, protože ten je v dokumentech, projektech a územním plánu města zanesen už dlouho," říká primátor.

Majitel sousední restaurace, která kvůli silnici přijde o příjezdovou cestu, jde ještě dál a stavebním dělníkům přímo na místě znemožňuje práci. Tato věc tak může skončit jako občansko právní spor. Boj o Cihelní tak ještě není u konce.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu