Likvidace dolu Staříč u Frýdku-Místku pokročila do další fáze

11. červenec 2024 18:20

Důl Staříč u Frýdku-Místku, dříve jedna z důležitých šachet na Ostravsku, postupně mizí před očima. Státní podnik DIAMO ji likviduje a právě v těchto dnech končí další část demoličních prací. Těžba černého uhlí tam skončila před 7 lety.

Ještě na začátku roku 2017 naděje pořád žila. Horníci doufali, že na Staříči budou fárat dál. Pak ale přišel březen a horníci balili věci do aut po konci poslední směny na šachtě, která byla součástí dolu Paskov.

Čtěte také

Dnes už by neměli kam sfárat. Obě jámy na Staříči jsou zasypané, chystá se stavba betonových poklopů a právě teď končí první fáze demolice budov na povrchu.

„V průběhu srpna, září začne druhá fáze, kdy se budou demolovat budovy v bezpečnostních pásech jam. V průběhu podzimu bude vidět, že ta kovová těžní věž zmizí, a ta vysoká betonová věž by se měla odstranit v průběhu příštího roku. Je v plánu odstřel a bude se přitom vycházet ze zkušeností z dolu Lazy,“ říká provozní dolu Ivan Šimek.

Ještě dál je v likvidaci sousední šachta Chlebovice, taky někdejší součást dolu Paskov. A možná najde jiné využití. „Lokalita je k dispozici. Pokud by se našel zájemce, který by ji uměl kompletně využít, tak by se řešilo i předání takovému zájemci,“ dodává Šimek.

V současné době už je ze všech černouhelných dolů na Ostravsku a Karvinsku činný jenom jeden. Důl ČSM ve Stonavě. I ten ale skončí na přelomu let 2025 a 2026.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související