Líná huba

2. březen 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Někdo více, jiný méně používá různá přísloví. Některá jsou velmi trefná, výstižná. Jedno z nich by mohlo být i mottem dnešní poznámky.

0:00
/
0:00

Líná huba, holé neštěstí. Výstižnost tohoto přísloví jsem si uvědomil tento týden poté, co mi začal blbnout mobil. Vyrazil jsem tedy do prodejny svého operátora poptat se po přístroji novém. Za zeptání nic nedáš, říká se taky. Skutečně, zeptání mě nestálo nic, ale také jsem nic nepořídil. Přestože mi můj provozovatel nabízí možnost koupě nového přístroje co dva roky, tentokrát mě milá osoba poněkud vyvedla z míry. Loni v září jsem měnil tarif, platil jsem už příliš. Po změně sice platím méně, ale padla tím možnost pořídit si nový přístroj za velmi výhodných podmínek. No, co se dá dělat, řekl jsem si a modlil jsem se, aby můj velmi používaný a tím i značně opotřebovaný mobil vydržel ještě aspoň rok. V úterý mi ale dal jasný signál, že tak dlouho mi už sloužit nebude. Spotřební elektronika dneska moc nevydrží. Přemýšlel jsem tedy, co dělat. Dávat za nový telefon podle svých představ tisíce korun se mi nechtělo. Pak jsem si ale vzpomněl na jisté benefit body, kterých mi za loňský rok přibylo opravdu hodně, protože jsem taky hodně platil. A šel jsem za operátorem s novým dotazem. Bylo to na poslední chvíli, protože více než polovina bodů by se mi tak jako každý rok posledního února odepsala. Nikdy jsem je nevyužíval, bylo to pro mě jen jakési bezvýznamné číslo. Teď mi ale ony body pomohly. Měl jsem jich dokonce tolik, že stačily na nový telefon. Sice není úplně podle mých představ, ale stál mě jen korunu. Takový byl doplatek. Kdybych se nezeptal, za pár týdnů bych možná musel do kapsy sáhnout mnohem hlouběji. Inu, jak jsem říkal už na začátku: Líná huba, holé neštěstí.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.