Listopad v odstavci

18. listopad 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Češi už 15 let žijí v novém demokratickém státě. Událost, která stojí za povšimnutí, však jsme ji také včera oslavili dnem volna. Ne všichni ji zažili na vlastní kůži, ne všichni tehdy byli na světě. Co říkáme o sametové revoluci našim dětem?

0:00
/
0:00

Češi si svůj novodobý osud bez pětiletek vyzvonili v sychravém listopadu 1989. Většina z nás vnímá 17. listopad stále velmi osobně. Mnozí z vás se do kácení komunismu sami zapojili. My, mladší ročníky, jsme tehdy alespoň postřehli, že nás ve škole přestali učit rusky a začali nám nabízet jiné jazyky.

Když padal režim, bylo mi jedenáct a chodila jsem do šesté třídy. I tak si z životní etapy před tím řadu věcí pamatuji. Paní učitelka byla soudružka, na školních nástěnkách visely rudé hvězdy a v hudební výchově jsme se učili ruskou hymnu. Když jsem tento týden mluvila se čtrnácti patnáctiletými dětmi, přiznaly se mi, že je pro ně Listopad kapitola z dějepisu. Mnohé z nich tehdy ještě nebyly na světě, další se sotva narodily. O cinkání klíčů a povstání národa jim vyprávějí rodiče, v lepším případě i učitelky. Na rovinu říkám, že mne překvapilo, když mi žáci deváté třídy základní školy ukázali učebnici dějepisu. Končí právě ve chvíli, kdy se Češi začali domáhat svobody. O listopadu 1989 je v nejnovější knize pro deváté třídy jediný odstavec, k němu velká fotografie. Dál nic.

Co si o tom myslet? Že mají děti přečkat dva měsíce prázdnin a doufat, že jim středoškolští učitelé řeknou víc? Že jim někdo další vysvětlí, co bylo pak a k čemu to všechno bylo? Nebo spoléhají na lidovou slovesnost a dobrou paměť českých učitelek, které listopad zažily? Nejdůležitější okamžik novodobých českých dějin by, myslím, zasloužil víc.

autor: Jana Bohušová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.