Magistrát v Frýdku-Místku chce prodat další byty

23. duben 2009
Zprávy , Zprávy

Magistrát ve Frýdku-Místku chce odprodat další městské byty. Devadesát šest bytů ve třech panelových domech v ulicích I. J. Pešiny a Bezručova nabízí stávajícím nájemníkům. Prodej odsouhlasili zastupitelé na svém posledním jednání. Stanovená cena 6200 korun za metr čtvereční se ale nelíbí některým nájemníkům. Chtěli, aby město kvůli ekonomické krizi byty zlevnilo.

Pod petici, kterou nájemníci předali vedení radnice, se podepsala stovka lidí. Chtějí, aby se do ceny, kterou zastupitelé schválili před rokem, promítly změny na realitním trhu. Podle nájemníků je nevyhovující i technický stav třicet let starých domů. Úředníci se brání, že do nich během pěti let investovali kolem čtyř milionů korun .

Podle domovníka, pana Kratochvíla ale byly práce nekvalitní. "Ty dveře jsou úplně k ničemu. Když v létě zasvítí slunce, tak se to roztáhne a vůbec to nefunguje. Budeme je muset měnit, pokud to ovšem koupíme," podotýká domovník.

Primátorka Eva Richtrová považuje argumenty nájemníků za přehnané. Nabízená kupní cena je podle ní vstřícná. "Umožňujeme lidem koupit to za třicet procent tržní ceny. Mám tady ale i jiné skupiny lidí, kteří se mě vyloženě přijdou zeptat, proč oni jsou horší občané města a na trhu zaplatí o milion víc," říká Richtrová.

Podle ředitele jedné z největších realitních kanceláří v regionu Michala Pituchy se současné ceny bytů ve Frýdku-Místku pohybují kolem 800.000 korun. Lidé by tedy zaplatili polovinu tržní ceny. "Pokud tu cenu stanovovalo město v minulých letech, kdy ceny byly vyšší, tak samozřejmě i jejich požadavek může být oprávněný, že nezohlednili to, že ceny nějakým způsobem poklesly," dodává.

Nespokojení nájemníci se obrátili i na radniční opozici. Podle zastupitele Igora Svojáka (ODS) by město nemělo přenášet dopady hospodářské krize na své občany. Proto hlasoval pro snížení ceny domů o dvacet procent. Byl ale v menšině. "Podporujeme privatizaci bytového fondu, nicméně se domníváme, že ta cena v tuto chvíli nebyla stanovena šťastně," říká.

Primátorka Richtrová upozorňuje, že nájemníky ke koupi nenutí. Navíc prý mají jistotu, že město domy v budoucnu nikomu jinému neprodá.

Spustit audio