Malá kina v kraji se snaží udržet pravidelné diváky. Provoz podporují radnice

19. září 2023 11:51

Mnoho klasických kin v malých městech by se bez podpory z radnic neuživilo. Konkurence velkých multikin i streamovacích služeb je velká. Mnohdy ale nenabídnou divácky náročnější filmy. Malá kina se snaží diváky přitáhnout nižší cenou, možností donést si vlastní občerstvení nebo jedinečnou atmosférou.

Představení v kině Panorama v Paskově sleduje v průměru 25 až 30 lidí. Kapacita sálu je přitom 200 míst.

„Fungujeme i jako divadelní sál, takže jednou začas je tady divadlo pro dospělé i pro děti. Divadla jsou úspěšnější, míváme vyprodaný sál,“ říká Tereza Dosoudilová, kulturní referentka města Paskov.

V Paskově se promítá asi osmkrát do měsíce s tím, že u novinek se musí čekat, až vyjdou na DVD. Provoz finančně podporuje město.

Čtěte také

ve Frýdecko-Místeckém Kině Vlast začíná dopolední představení pro seniory. V hledišti je okolo 30 lidí. Pravidelný filmový klub je na tom ještě hůře.

„Náročnější obsah je celorepublikový trend. Před deseti lety nebyl problém zaplnit sál i bez propagace, dnes přijde tak dvacet lidí,“ říká produkční Vladan Literák.

Přežilo by kino bez podpory města? „Teď s rostoucími cenami energií si myslím, že by to bylo docela složité,“ míní Literák.

Přesto města kina podporují. Oproti velkým multiplexům kromě nižší ceny klasická kina nabízejí také jedinečnou atmosféru místa.

Spustit audio