Malá Ostrava: 6. díl – Mike Fojtík & Přátelé

6. srpen 2017
Malá Ostrava (2017)

V devíti dílech vám postupně během prázdnin nabízíme sestřih z festivalu Malá Ostrava. Koncert jsme s naším přenosovým vozem zaznamenali v dubnu v ostravském hudebním klubu Parník.

Ostravská kapela Mike Fojtík & Přátelé hraje v této sestavě necelý rok a na úvod pořadu se představila písní Šachovnice. Hudbu a text napsal frontman, zpěvák a kytarista Mike, chcete-li Miroslav Fojtík.

Také k následující písni Telefon napsal hudbu a text Mirek Fojtík, na hudebních úpravách se podílel universální kytarista Martin Rek, současně vedoucí ostravského Banda Bandu. Jen dodáme, že na baskytaru hraje Karel Pech, na slide kytaru a foukací harmoniky Petr Šimíček a na cajoon i další rytmické nástroje ozdoba kapely – Tereza Reková.

Je až neuvěřitelné, že pětičlenná sestava dokázala za jediný rok tolik, co málokdo. Např. loni (2016) vyhráli festival Moravský vrabec v Karviné a k tomu získal Mirek Fojtík hlavní cenu za vokální projev (mimochodem šlo o první veřejné vystoupení) a vzápětí loni v říjnu vyprodali Heligónku v Dolní oblasti Vítkovic.

Mirek Fojtík byl navíc jako autor finalistou loňské Porty v Ústí nad Labem. Letos v červnu vyhráli a vyzpívali na interpretační Portě v Praze-Řevnicích třetí místo a vzápětí získali opět vokální ocenění na Vrabci v Karviné. Úspěšné bylo i vystoupení v rámci festivalu Na Pomezí v Dolní Lomné.

Sympatickou folk-rockovou kapelu Mike Fojtík & Přátelé můžete slyšet v pátek 1. 9. na Mohelnickém dostavníku.

autor: Zdeněk Tofel
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.