Malý prostor s velkým dalekohledem. Taková je hvězdárna v Českém Těšíně

26. březen 2015

Každý z nás jistě rád pozoruje hvězdy. Některým však nestačí, že poznají Orion, Kasiopeu či Velký a Malý vůz. Jejich zájem a touha po poznání roste dál. A právě takovýmto nadšencům, amatérským astronomům, vděčíme za to, že i v menších městech máme malé hvězdárny s kvalitní pozorovací technikou. Jednou z nich je i hvězdárna v Českém Těšíně.

Čím větší, tím lepší. To je stará známá pravda. Jenže když už je opravdu velký, pak můžete zjistit, že se vám tam skoro nevejde. Ale abyste si nemysleli, že vám tady povídáme nějaký lechtivý vtip. S plnou vážností hovoříme o dalekohledu pro astronomická pozorování. V Českém Těšíně mají totiž jeden opravdu veliký.

Dlouho o něm tamní nadšenci z astronomického spolku snili. Jenže kopule jejich pozorovatelny je malá a s dalekohledem se jim špatně manipuluje. Ale zato si pochvalují, že díky němu spatří i hodně vzdálené a málo jasné objekty. Zvláště v době světelného smogu, který trápí téměř celou Evropu.

My vás prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem do hvězdárny v Českém Těšíně zveme na prohlídku. A protože jsme tam natáčeli právě v den, kdy jsme mohli pozorovat zatmění Slunce, řeč je i o tomto nevšedním astronomickém úkazu. Průvodcem nám byl vedoucí astronomického klubu hvězdárny Martin Podžorný.

Záznam pořadu si poslechněte kliknutím na odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘. Tento audio záznam spolu s dalšími díly magazínu Křížem krajem pak najdete v iRadiu.

Lidé na střeše českotěšínské hvězdárny
Spustit audio