Manželé Telenských: Jedině Mařenka bude moje žena. To jsem věděl už od 12 let, říká Josef

3. září 2023

Marie a Josef Telenských jsou spolu už 61 let. Jejich příběh je příběhem velké lásky, jejíž kořeny sahají až do dětských let.

Jsou z jižní Moravy a žijí v Moravských Bránicích. Josefovi je 83 let, Marii o dva roky méně. Znali se už od dětství, ale to spolu jen kamarádili. Když Josefovi bylo 17 a z Marie se už stávala slečna, přeskočila jiskra, která zažehla lásku na celý život.

„Mně se líbila od začátku, už od školy,“ říká Josef. „Když se rodiče dozvěděli, že jsme spolu, to byla ostuda, oni ho nechtěli,“ dodává Marie. Roli hrál její tatínek, který byl hlava rodiny, a když tenkrát otec řekl, tak přes to nejel vlak. „Když jsem šel žádat o ruku, měl jsem šílenou trému a už vůbec nevím, co jsem mu říkal. Vím, že jsem nesl kytku její mamince, ta byla neskutečně hodná. A manželka je po ní.“

„Jedině Mařenka bude moje žena, to jsem věděl už snad od 12 let. Taky jsem lítal po zábavách a líbila se mi i jiná děvčata, ale měl jsem vybráno.“

První polibek už si moc nepamatují. „Ale líbat uměl a umí doteď,“ rdí se Marie.

Den svatby: sobota 24. března 1962

Na svatebním oznámení stál citát Viktora Huga:
Sám nejsi nic, však s druhým srdcem síla a člověkem jsi ještě víc

Josef byl zaměstnaný na letišti v Brně, tak dostali svobodárnu a žili tam. „Sháněli jsme nábytek, ale tenkrát nic nebylo,“ líčí Josef. Později si vzali novomanželskou půjčku a koupili byt. „My neměli nic, ale nezalekli jsme se ničeho. Když jsem chtěla dělat řízky, přemýšlela jsem i o tom, jestli mám prkýnko a paličku na maso. A když přijeli moje rodiče, tak se divili, kde jsme na to vzali,“ vzpomíná Marie.

Mají tři dcery. Dvě děti byly plánované, třetí úplně ne, ale trochu doufali, že to bude kluk. Měli je po roce, což bylo velice náročné. „Ale brali jsme to tak, že to tak má být a já byla šťastná.“

Láska je držela

Zažili i horší časy, ale pomohla jim síla lásky. „Marie mě vždycky podržela,“ říká Josef s dojetím. „O nevěře není řeč. Spíš problémy v práci. Ona mi vždycky věřila a zastala se mě. Toho jsem si vždycky vážil. Ona ví, o čem mluvím, je to záležitost stará 40 let, která se mě hodně dotkla.“

Lásku si projevují pořád. „Zrovna včera jsme se objímali. A máme pořád společnou ložnici. Znám spoustu mladších, co mají ložnice oddělené, třeba z důvodu chrápání,“ nechápe Josef.

Zjistili také, jak se jeden o druhého bojí. Když Marii našli v práci ležet bez hnutí a krvácela. Bylo to mimoděložní těhotenství. „Moc se o mě bál, ale dobře to dopadlo.“ A když měl Josef těžkou autohavárii, Marie prožívala stejné pocity.

Jsou spolu velmi srostlí, a když Josef musel do lázní, trpěl. „Já jsem tak rád doma, nikam už nejedu. Strašně mi chyběla. A až jednou přijde ta těžká chvíle, tak já musím odejít první,“ chvěje se Josef. „To ale říkám taky,“ dodává dojemně Marie.

„Vzít si Mařenku bylo to nejlepší rozhodnutí mého života,“ říká hrdě a s dojetím Josef.

Jak se znají po 61 letech? Každému z nich o samotě položil Patrik Rozehnal stejné otázky. Jak dopadl test? Jaké měla Marie svatební šaty a jak probíhala svatba? Poslechněte si rozhovor s prvním zlatým manželským párem, ve kterém nám i zazpívali.

autoři: Patrik Rozehnal , djo
Spustit audio