Masarykovo náměstí v Ostravě čeká zřejmě ještě letos oprava

4. září 2011
Zprávy , Zprávy

Ostravany znovu potrápí rozkopané centrum. Město finalizuje dohodu se stavební firmou Eiffage Construction o opravě Masarykova náměstí. Práce by mohly začít už na podzim. Magistrát přitom nechal náměstí opravit před několika lety a téměř za 100 milionů korun. Dlažba se ale začala rozpadat, stěžují si na to i lidé.

Dlažba je přitom jen čtyři roky stará. Radnice stavařům dokonce vyhrožovala soudem a kvůli žule z Číny se neúspěšně obrátila na policii. Právnická bitva se ale nekoná, situaci vyřeší dohoda. Podle primátora Petra Kajnara je zatím jen ústní.

„Doufám, že to bude nadlouho poslední oprava a že ta drobná údržba, to znamená vyviklaný kámen, někde se provede během minuty a nikoho nezdrží,“ říká primátor.

Práce mají přijít na sedm milionů korun a zaplatit je má společnost Eiffage, která mezitím koupila původního dodavatele firmu Tchas.

„Pokud co nejrychleji dojde k dohodě, považuji termín do konce roku opravdu za reálný. A co se týče finanční otázky, jsme na to připraveni,“ reaguje zástupce Eiffage Vladimír Raszka.

Aby se oprava stihla, musejí se v nejbližších týdnech doladit technické detaily. Podle místostarosty centrálního ostravského obvodu Dalibora Mouky se dlažba musí zdrsnit, aby neklouzala.

„Druhým takovým základním požadavkem, který chceme, je na pásu ve středovém pásu náměstí, kde je každoročně těžkou technikou umisťován vánoční strom, tak uložení této dlažby do betonového podloží,“ upřesňuje místostarosta.

Práce Masarykovo náměstí zcela neochromí. „Pohyb po náměstí bude ztížený, pokud samozřejmě k pracím dojde, ale Ostravany by to nijak zvlášť nemělo postihnout,“ slibuje Vladimír Raszka.

Otázkou zůstává, jestli se podaří zjistit, kdo za kluzké a poničené náměstí může. Město mluví o chybách v projektu, stavebníci zase o tom, že radnice na náměstí neměla pouštět třeba náklaďáky.

autor: mik
Spustit audio