Města v  kraji se bouří proti zastavení dopravních staveb

13. srpen 2010

Města v Moravskoslezském kraji se bouří proti rozhodnutí ministra dopravy. Vít Bárta dnes oznámil, že zastaví dvanáct silničních staveb. Nejvíce je jich rozestavěných na severu Moravy. Obce přitom doufaly, že nové obchvaty odvedou auta z center a zlepší se tak ovzduší, které patří k nejhorším v zemi. Hejtmanství i představitelé měst považují rozhodnutí ministra Bárty za nekoncepční a tragické.

Kritikou nešetří ani oslovení řidiči. „Konkrétně silnice mezi Ostravou a Opavou je už dlouhodobě přetížená a myslím, že by v brzké době mělo dojít k nějakému zlepšení,“ říká jeden z nich.

Seznam škrtů, na kterém se objevily hlavně stavby na severu Moravy, ostře kritizuje náměstek hejtmana Miroslav Novák. „Je skandální a například zastavení výstavby skřečoňského obchvatu nebo zastavení druhé etapy Místecké v Ostravě znamená dopravní kalamitu v samotných městech,“ upozorňuje.

Nedokončená spojnice krajského města s Opavou bude mít vliv na rozvoj části regionu. „Celá západní část Moravskoslezského kraje bude odříznutá od solidního napojení na dálniční síť. Myslím si, že to bude mít dopad i na působení firem v našem regionu. Zhorší se jim jejich postavení na trhu a hrozí zvýšení nezaměstnanosti,“ varuje primátor Opavy Zbyněk Stanjura.

Ostravu čeká další zhoršení životního prostředí, kvůli kterému se město se státem soudí. „Zastavení Prodloužené Rudné a Místecké to je rána pod pás. Jsem rád, že jsme tu žalobu podali a nestáhneme ji, dokud skutečně vláda nezačne reagovat, jak by měla. Myslím, že tohle zastavení staveb je tragédie,“ dodává primátor Ostravy Petr Kajnar.

Dálnice D1 v Bohumíně se bude dále blížit k polské hranici. Obchvat města ale zůstane rozestavěný a jeho část kvůli tomu odříznutá. „Náklady na konzervaci, případně na nějaký náhradní most budou samozřejmě peníze vyhozené oknem,“ neskrývá zklamání místostarosta Bohumína Josef Plášil.

Města se s těmito plány nehodlají smířit. V pondělí kvůli tomu pojedou přímo za ministrem.


Čtěte také: Bárta zastavil řadu silničních staveb, nejvíce v Moravskoslezském kraji

Spustit audio

Více z pořadu