Města v kraji zkouší nové metody v boji proti klíněnce

12. březen 2016

V Ostravě začnou na jaře zkoušet novou metodu proti klíněnce. Škůdce napadá hlavně kaštany a těm předčasně hnědne listí. Radnice v centru Ostravy už několik let stromy ošetřuje postřikem, s výsledky ale spokojena úplně není. Vzrostlé kaštany neboli jírovce maďaly teď chce léčit injekcemi přímo do kmenů.

Místo zelených mají už v létě rezavé listy, tak vypadají stromy napadené klíněnkou. Škůdce ze stromů se radnice Moravské Ostravy a Přívozu snažila v posledních letech vyhnat postřiky.

„Určitě se nedá říct, že by se neosvědčil, ale spíš je to o tom, že chceme vyzkoušet novou metodu. Měla by být účinnější tím, že je vstřikována přímo do kmene stromu,“ říká mluvčí radnice Jana Pondělíčková.

V obvodu už vytipovali stromy, na kterých novou metodu otestují. „Pro tento pilotní projekt jsme vybrali deset kaštanů v lokalitě ulice Slovenská, kde je alej zhruba stovky těchto stromů. Potom vyhodnotíme rozdíl mezi ošetřenými a neošetřenými kusy,“ dodává mluvčí.

Nová technologie na léčení kaštanů k nám dorazila z Itálie. „Pod kůru do cévních svazků se navrtá taková sonda a pod tlakem přímo do těch vodivých pletiv se vhání látka, která ten hmyz odpuzuje,“ upřesnila dendroložka Eva Mračanská z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vůbec poprvé metodu v Česku vyzkoušeli v Českém Těšíně. A výsledky jsou vidět. „Jírovce byly i v tom extrémně suchém létě krásně zelené ještě i v srpnu. V jiných letech docházelo k usychání i dříve,“ potvrdila mluvčí tamní radnice Dorota Havlíková.

Se stromovou injektáží tam proto budou pokračovat i letos. „Ošetříme dalších 50 stromů,“ dodala s tím, že léčba jednoho stromu injektáží vyjde na zhruba 900 korun.

Podle dendroložky Evy Mračanské na klíněnku zabírá kombinace používání postřiků, odklízení listí, natírání kmenů a dostatečná zálivka. „Když ten strom má dostatek vláhy, tak je i takový vitálnější a odolnější vůči těmto škůdcům,“ uzavřela dendroložka.

autor: iha
Spustit audio