Město bez bariér

13. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

V Bruntále skončila první etapa projektu Město bez bariér. Projekt spočívá v označování objektů samolepkou s mezinárodním logem vozíčkáře. Obchod či provozovna s tímto označením je bezbariérová.

0:00
/
0:00

Nápad je to rozhodně výborný. Taková samolepka na dveřích obchodu, úřadu či ordinace je něco jako visačka kvality. Ale že byste je uviděli v Bruntále na každém kroku, tak to tedy ne. Prochodil jsem náměstí křížem krážem a narazil jsem jen na bezbariérovou cukrárnu. Ostatně samotní vozíčkáři vytipovali ve městě 130 objektů, samolepku má 22. Na jedné straně je to nic moc, ale na straně druhé - výborně, že takové objekty vůbec jsou. Ono totiž není snadné samolepku získat. Přidělí ji samozřejmě po dohodě s majitelem obchodu či provozovny samotní vozíčkáři a jenom oni rozhodnou, zda-li se třeba do obchodu dostanou bez pomoci a zda-li se v něm mohou bez problémů pohybovat. A potom - soukromý podnikatel není povinen starat se o bezbariérovost. Zvlášť když se o ni příliš nezajímají ani ti, kdož by měli. Na druhé straně bezbariérovost - to zdaleka není jenom záležitost vozíčkářů, to je velmi úzká skupinka lidí. Vztahuje se také na maminky s kočárky, děti do tří let, zdravotně postižené a seniory. No a takových obyvatel je v Bruntále 26 procent. To už by mohl být docela pádný argument pro to, aby bezbariérových samolepek přibývalo. Letos, na začátku roku, má ze 130 vytipovaných objektů samolepku každý šestý. Zajímá mě, kolik jich bude na konci roku.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.