Město hledá nového ředitele národního divadla v Ostravě

7. červenec 2009

Ostravští radní začali hledat nového ředitele pro Národní divadlo moravskoslezské. Bývalý šéf Luděk Golat musel křeslo opustit v polovině června. Důvodem byly jeho spory s herci; část souboru totiž organizovala petici a požadovala jeho odchod z funkce. Přihlášky mohou zájemci podávat do konce srpna.

Uchazeči o místo ředitele divadla musejí mít vysokoškolské vzdělání a nejméně pět let praxe v řídicí funkci. Musí ovládat alespoň jeden světový jazyk a mají mít manažerské, organizační a komunikační schopnosti. Mezi požadované předpoklady patří i znalost problematiky příspěvkových organizací a všeobecný kulturní přehled.

"Zájemci o místo ředitele musí předložit také písemný návrh koncepce, a to na období pěti let. Včetně návrhu na personální obsazení uměleckého managementu. Měli by řešit návrh koncepce pro jednotlivé soubory včetně dramaturgických plánů a výhledů pro následující období," upřesnila Pavla Bittnerová z ostravské radnice.

Při výběru má pomoci například ředitel Národního divadla v Praze Ivan Rajmont či filmový producent a režisér Čestmír Kopecký. Výběrová komise bude podle Bittnerové posuzovat i plány uchazečů s divadlem.

Nový ředitel by měl být znám během října. Rozhodne o něm sedmičlenná výběrová komise v čele s primátorem Petrem Kajnarem. Vedením divadla je nyní pověřena náměstkyně ředitele Miroslava Hercíková.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu