Město Ostrava chce, aby jeho instituce šetřily

30. červenec 2009

Ostrava stupňuje tlak na své instituce. Chce, aby příspěvkové organizace i obchodní společnosti šetřily. Právě na ty se mají v budoucnu zaměřit auditoři. Primátor možné úspory odhaduje v následujících pěti letech až na půl miliardy korun. Podobnou kontrolou už prošla například společnost Sareza.

Za rok 2008 jsme městu ušetřili zhruba 10 milionů korun, hlásí teď Sareza, městská firma v minulosti s problémovou pověstí. Právě kvůli nejasnostem v hospodaření před dvěma lety padl její management a na její fungování si posvítili profesionálové. Podle současného ředitele Jaroslava Kováře přišli například na velmi nevýhodné smlouvy.

"Konkrétním případem jsou služby, které tady byly poskytovány hokejovému klubu. Díky tomu, že bývalý jednatel byl vlastně i členem vedení hokejového oddílu, takže v podstatě ta platba za užívání celého zimního stadionu byla tak směšná, že mě to opravdu zvedlo z židle a hodně výrazně. Za roční užívání to bylo 100.000 korun," upozorňuje Kovář. Teď HC VOKD Poruba platí 2,5 milionu korun.

Podle Waldemara Linka z auditorské společnosti Nexia Prague nešlo ale o jediné prohřešky. "Nebyla zjevná motivace ani vůle snižovat náklady a samozřejmě nebyla ani motivace navyšovat výkonné výnosy, což je koneckonců vidět z konce roku 2008, kdy se povedly cesty a opatření na obou těch stranách," upřesnil.

Hospodařením Sarezy se zabývá i policie. Dozorčí rada odhaduje ztráty způsobené bývalými manažery v letech 2005 až 2006 na 15 milionů korun.

Podobný audit už mají za sebou i další ostravské městské společnosti Vítkovice Aréna nebo Ovanet.

"Ono se říká, že veřejné podniky hospodaří špatně. Já bych neřekl, že hospodaří špatně, ale nikdy tam není takový tlak jako od soukromého majitele," říká ostravský primátor Petr Kajnar. Když budou podle něj městské instituce efektivně hospodařit, v následujících pěti letech by mohly ušetřit až půl miliardy korun.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu