Město stromů a květů

17. červen 2009
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Město Krnov, které reprezentuje Českou republiku v mezinárodní soutěži Entente Florale Europe, se připravuje na srpnový příjezd hodnotitelské komise. Úspěchem by se mohl zviditelnit v mezinárodním měřítku a tím i přilákat turisty a návštěvníky.

Mezinárodní soutěž Entente Florale Europe neboli Evropská kvetoucí sídla je akce, ke které se připojilo už 12 evropských států. Cílem je propagovat kvalitní životní prostředí a rozvoj zeleně. Soutěžící jsou přitom hodnoceni také z hlediska čistoty ve městě a kvality cestovního ruchu. Porota, která to v Krnově posoudí, se podívá také na památky, a tak se Krnov dává do gala. Ostatně pyšní se titulem Město stromů. Teď jde o to ještě ulice a parky vylepšit. V ulicích proto přibyly truhlíky osazené muškáty, pelargoniemi rozkvetla radnice a dříve opomíjená zákoutí se dočkala nové výsadby i terénních úprav. Přitom v Krnově na zeleň dbají. Ostatně titul Město stromů mu nebyl udělen náhodou. Do příprav na příjezd hodnotitelské komise se zapojili také samotní občané. V soutěži o nejkrásnější okno, balkón, či rodinný domek. Teď jde o to, aby se něco podobného dělo naprosto pravidelně a každoročně. Troufnu si tvrdit, že Krnov k tomu nemá daleko. Moc bych mu přál, aby město komisi uchvátilo a Krnov v mezinárodní soutěži zabodoval. Možná, že úspěch v zahraničí by dokázal konečně přesvědčit i naše turisty a návštěvníky. Přesvědčit o tom, že Krnov je město, které stojí za to vidět.

autor: Ivan Sekanina
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.