Město Vítkov udělí už 40. Cenu Jana Zajíce

26. únor 2016

Uplynulo 47 let od chvíle, kdy se v Praze na Václavském náměstí upálil Jan Zajíc - po Janu Palachovi takzvaná Pochodeň č. 2. Zajícovu památku dodnes připomíná město Vítkov na Opavsku. Každoročně uděluje úspěšným mladým lidem cenu spojenou s jeho jménem a další oceněný ji převezme právě dnes.

Jaroslav Zajíc se snaží vzpomínku na svého bratra Jana uchovat co možná nejvíce. Bohužel některé stopy ale mizí. „Na místě, kde stával náš dům, udělali školní hřiště. Zůstaly tady některé stromy, které si pamatuji,“ říká.

Co ale trvá už mnoho let, to je pravidelné udělování Ceny Jana Zajíce. „Například – aspoň mi tedy nejvíce utkvěl v paměti Jan Agel, student učiliště v Podhradí, který dostal cenu za záchranu lidského života. Zachránil holku, která v zimě propadla ledem,“ vzpomíná starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK).

Seznam oceněných už je přitom hodně dlouhý, cenu udělují od roku 1993. Od té doby bylo oceněno 39 žáků, učňů či studentů z vítkovského regionu.

A kdo získá cenu dnes? „Mladý hoch, který svých největších úspěchů dosáhl v cyklokrosu,“ naznačuje starosta.

Takže na seznamu oceněných nejsou jenom hrdinové, ale i sportovci, umělci a třeba i úspěšné mažoretky. Mladí lidé, kteří v této odlehlé části Opavska něco dokázali. Po dnešku bude se Zajícovým jménem takto spojeno už 40 jmen.

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce na Václavském náměstí
autor: mrk
Spustit audio