Městská nemocnice Ostrava dostane desítky milionů na přístroje a opravy

21. září 2018 08:40

Dalších 50 milionů korun poslalo město Ostrava do speciálního fondu, který zřídilo pro městskou nemocnici. Rozhodli o tom zastupitelé. Šetří v něm peníze na velké investiční akce, které v nemocnici plánuje. Část peněz z tohoto fondu ale teď město uvolnilo hlavně pro nákup důležitých přístrojů, které v nemocnici dosluhují.

Na urgentním příjmu Městské nemocnice Ostrava začne už brzy opět fungovat počítačový tomograf. Ten původní se totiž definitivně porouchal a několik měsíců museli zdravotníci pacienty převážet na vyšetření do jiné části nemocnice.

Nový přístroj už je ale připraven. „Máme nainstalováno. Doba od příjmu těch akutních pacientů, kteří museli být převezeni na centrální CT, se nám zkrátí,“ říká ředitel nemocnice Petr Uhlig.

Vůbec největší investicí bude pořízení magnetické rezonance za asi 30 milionů korun. Nahradí dosluhující zařízení, na kterém se ročně provede přes 6,5 tisíce vyšetření pacientů z lůžkových oddělení nebo po těžkých úrazech.

„Co se týče magnetické rezonance, ta je z roku 2003. A chceme právě předejít tomu, aby se nám nestalo to co s CT, jelikož už končí i servisní podpora a nejsou k tomu náhradní díly,“ dodává Uhlig.

Celkem dostane městská nemocnice na přístrojové vybavení, ale i například nákup nových klimatizačních jednotek či přípravu projektové dokumentace přes 60 milionů korun. Na tyto investice město poslalo peníze ze speciálního fondu, který založilo v roce 2016.

„Do fondu jsme od jeho založení vložili už více než 775 milionů korun, což je opravdu velice solidní základ na přípravu všech těch investičních akcí, které nás čekají. Odčerpáno bylo asi 380 milionů korun, tyto akce už jsou udělány nebo v projekční přípravě. Jsou to také věci, které jsou určeny na nákup zdravotní techniky,“ shrnul náměstek primátora Michal Mariánek (Ostravak).

Peníze ve fondu šetří město například na stavbu nového pavilonu s centrálními operačními sály.

autor: iha
Spustit audio

Související