Nemocnice ve Frýdku-Místku má nová lůžka pro dlouhodobou péči

17. červenec 2018 21:13

Frýdecko-místecká nemocnice otevřela nová oddělení následné intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče. Kraj spolu s nemocnicí za jejich vybudování zaplatil téměř 50 milionů korun.

Slouží pacientům, kteří prodělali vážné onemocnění nebo úraz a ještě potřebují zvýšenou péči, ale už nemusejí ležet na oddělení ARO, kde je péče mimořádně nákladná a místa tam potřebují pro jiné pacienty.

"Loni tady byl pacient, který ležel rok a půl na oddělení ARO, to je naprosto fatální selhání systému a tímto mu chceme odlehčit. Takový člověk by teď mohl ležet na tom NIPu" vysvětluje náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

NIP, neboli oddělení následné intenzivní péče, vzniklo v části pavilonu, kde dříve byly ambulance a provozní zázemí. Obdobné pracoviště v kraji funguje i v Orlové, kde je 20 lůžek.

"Orlová je naplněná stoprocentně, tady to běží pár dnů a obsazených je šest lůžek, do pozítří jich bude obsazených osm z těch osmnácti, takže to nabíhá velmi rychle,"  říká náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Na těchto odděleních lidé leží obvykle týdny, ale i měsíce, nové pracoviště následní intenzivní péče a dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče budou sloužit pro spádovou oblast Frýdecko-Místecka, Třinecka a případně Novojičínska.

Spustit audio

Související