Městskou hromadnou dopravu v Karviné posílilo šest autobusů na plyn

20. prosinec 2017

V celé České republice přibývá autobusů, které pohání stlačený zemní plyn známý pod zkratkou CNG. Nová ekologická vozidla budou jezdit například v Liberci nebo Jablonci nad Nisou a stranou nezůstává ani Moravskoslezský kraj. Celkem šest ekologických autobusů posílilo dopravu v Karviné.

Žádná oblaka zplodin za výfukem, žádné obtížné nastupování. Šest nových autobusů pro páteřní linky v Karviné to je nový trend v modernizaci dopravy, říká ředitel divize osobní dopravy ČSAD Karviná Jakub Vyvijal. Všechny nové autobusy jsou plně nízkopodlažní.

„Zároveň jsou autobusy vybaveny novým informačním systémem. A jak zvnějšku tak zvnitřku bude nový LCD systém informující cestující o aktuálních zastávkách. Budou tam komfortnější sedačky, zařízení pro nevidomé cestující. A co je hlavní, autobusy budou na stlačený zemní plyn, budou tedy plně ekologické,“ vyjmenovává Vyvijal.

Vozidla splňují požadavky města. „Je to samozřejmě komplexní věc. Jednak jde o pohodlí všech cestujících ale taky o životní prostředí, kdy emise budou úplně jiné. V příštím roce pak přibude možnost platit jízdné platební kartou,“ dodává náměstek karvinského primátora Lukáš Raszyk (ČSSD).

A právě možnost placení kartou je v poslední době hodně skloňovaná a nejen v Karviné. To, co už funguje v Ostravě, by mohlo zjednodušit nakupování jízdenek i mnoha dalším cestujícím. I když narazit to může třeba na to, že v Opavě například využívá tamní dopravní podnik vlastní terminály a nesmí to změnit podle dotační smlouvy až do konce roku 2019.

Bezhotovostnímu placení přímo v autobusech se určitě budeme v příštím roce věnovat.

autor: mrk
Spustit audio