Meteorologové kvůli smogu vyhlásili signál regulace

28. leden 2011
Zprávy , Zprávy

Obyvatele Ostravska a Karvinska dnes trápí smog. Nejhůř se po ránu dýchá lidem v Bohumíně, dlouhodobé koncentrace tam překračují limit více než trojnásobně.

Nejhorší je situace ve Věřňovicích na Karvinsku, koncentrace polétavého prachu tam aktuálně překračuje více než šestinásobně povolené limity. Velmi špatnou situaci hlásí téměř všechny měřicí stanice v regionu.

Meteorologové kvůli výraznému zhoršení rozptylových podmínek vyhlásili signál regulace. Lidé na Ostravsku a Karvinsku, kteří mají problém s dýcháním nebo se srdcem, a také senioři malé děti by neměly vycházet ven. Řidiči v Ostravě zase mohou přesednout do autobusů a tramvají, které dnes jezdí zdarma.

Firmy musely omezit vypouštění zplodin

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) kvůli smogu od rána kontrolují průmyslové podniky na Ostravsku. Do kterých továren kontroloři vyrazili, nechce Radomír Štěrba z ČIŽP prozradit, aby se podniky na jejich návštěvu nemohly připravit.

„My máme ze zákona do těchto podniků vstup volný, takže podniky náš vstup nemohou odmítnout. Můžeme přijít kdykoliv, třeba i o víkendu nebo v noci. V podstatě nám musí umožnit zkontrolovat všechny provozy, které jsou dotčeny právě v oblasti regulace,“ vysvětlil Štěrba.

autoři: ada , Michal Schoffer
Spustit audio