Meze stavební horlivosti

12. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Když si chcete postavit rodinný domek, pak si jistě dobře rozmyslíte jeho budoucí polohu. I zdánlivě dokonalé místo se může později ukázat jako nevhodné. Možný vliv přírodních živlů i lidské činnosti ale mnozí odmítají brát v úvahu. Ve Frenštátě pod Radhoštěm o tom vědí své.

0:00
/
0:00

Jako brána do Beskyd je Frenštát žádaným místem pro novostavby. Hory na dosah, řada krásných zákoutí a čistý vzduch. Pro stavbu rodinného domku skoro ideální místo. Slůvko skoro má ale svůj smysl. Jak známo, těsně za městem se tyčí dvě těžní věže, pod kterými jsou asi kilometr hluboko velké zásoby černého uhlí. A to u nás pořád patří mezi strategické suroviny. Bude se někdy těžit nebo se důl zakonzervuje? O tom se na vládní úrovni zatím nerozhodlo a hned tak zřejmě nerozhodne.

Znamená to mimo jiné omezení pro novostavby. Pokud někdo chce stavět na dobývacím prostoru nad uhelným ložiskem, pak ve schvalovacím řízení OKD takovou žádost zamítá. Někoho to úplně odradí. Vytrvalejší zájemci ale bývají úspěšní pokud se obrátí na místní stavební úřad. Ten jim sice stavbu většinou odsouhlasí, ale s mnohem přísnějšími bezpečnostními parametry, které znamenají výrazně vyšší náklady. A průměrný nárůst o půl miliónu korun, to už není maličkost. Když to shrnu, ve Frenštátě pod Radhoštěm se dají stavět nové rodinné domky i nad uhelným ložiskem. Stačí mít dostatek peněz. Ptám se ale: je taková stavba rozumná? Obávám se, že není. Především z Karvinska přece víme, jak dokážou důlní vlivy narušit statiku budov.

Stavební choutky frenštátských na jedné straně chápu. Je to hezké místo k životu. Ale na straně druhé mi takové úmysly nepřijdou moudré. Osobně bych nikdy nestavěl barák ve dvou zcela konkrétních případech: na záplavovém území a v místě důlních vlivů. Ale aby bylo jasno - občanům Frenštátu tento názor nevnucuji, jen jim ho nabízím ke zralé úvaze.

autor: Michal Svatoš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.