Mezi bezdomovci

11. leden 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Střecha nad hlavou, jídlo, teplá voda to jsou věci, které většina z nás považuje za úplnou samozřejmost a ani si jich důkladněji nevšímá. Jsou mezi námi ovšem i tací, co by například za kus chleba nebo vyhřátou postel byli schopni dát i sami sebe. Jsou to bezdomovci a právě do jejich světa se vydal i autor poznámky.

0:00
/
0:00

Nedávné pracovní povinnosti mne zavedly mezi ty, co jsou takzvaně na okraji společnosti. Jen v Ostravě jsou jich údajně stovky. Vlastně jsem se na pomyslné dno, na které člověk vůbec může spadnout, vydal úplně sám a dobrovolně. Chtěl jsem zjistit, jak lidé bez domova tráví zimu, jestli nepotřebují pomoci a když, tak s čím?

K zajímavým informacím jsem se dostal už po příchodu do jednoho z vyhlášených Azylových domů v Ostravě - Mariánských horách. Populace bezdomovců tam zoufale rychle stárne. Na zimu přicházejí lidé většinou nad padesát a mnohdy vážně nemocní, což bylo znát už u vstupní brány. Dva muži zakuklení v otrhaných kabátech, tam pokašlávali, jakoby to byla jejich poslední hodina života. Ani minutu jsem neváhal a z peněženky jsem vysypal všechny drobné a nabídl jim je. Bez váhání peníze přijali a poděkovali. Ještě větší lítost a bezmoc mne přepadla u jednoho z nákupních center v Ostravě - Zábřehu. Narazil jsem tam na tříčlennou skupinku s vozíkem plným starého železa. Nejsdílnější z nich byl asi čtyřicetiletý Luděk. Už celých deset let údajně nemá vlastní střechu nad hlavou, přespává pod mostem a obživu si obstarává z popelnic. Po chvilce hovoru s ním, jsem došel k závěru, že je se svým současným osudem v podstatě smířený. Prakticky mne v tom utvrdil sám, když statečně prohlásil, že tak hluboko ještě neklesl, aby musel vyhledat pomoc v azylovém domě. Původní lítost se tak rázem změnila v šokující procitnutí s jasným závěrem.

I mezi bezdomovci jsou ti, kteří se dobrovolně a bez boje vzdávají. A co je snad ještě horší, nevědomky tak dávají špatný příklad ostatním, když nepřímo potvrzují, že žít na okraji společnosti není problém, který je třeba řešit.

autor: Jiří Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.