Mezi námi řidiči

7. červenec 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

První prázdninový víkend prodloužený o dva svátky se dá, alespoň co se týká našich silnic, popsat jako katastrofický. Hned 24 lidí se totiž už nikdy nevrátí domů ke svým rodinám. A to je bilance, která motivovala i Radima Sajbota k dnešní poznámce.


0:00
/
0:00

Přiznám se, že podobně jako většina z nás, tak i já jsem využil prodloužený víkend cestování. Zvlášť když vesměs tropické letní teploty k tomu přímo vybízely. Nakonec jsem najel po celé severní a jižní Moravě asi 600 kilometrů. To není bůhvíjaké číslo, ale vzhledem k tomu, že šlo o ony kritické dny, tak to jako reprezentativní vzorek může stačit. Že každý z nás za volantem občas udělá chybu, s tím jsem za ta naježděná léta smířený. A když už ona chyba přijde, jde hlavně o to, aby nepřišla ve fatální okamžik. Souhlasím také s názorem, že silniční bilance je jen odrazem něčeho tak obyčejného, jako je naše chování. I proto je jasné, že každý šofér by měl začít sám u sebe. Přesto mě ale zarazila jedna věc. Za celé čtyři dny jsem viděl jen jedinou policejní hlídku, a to navíc až včera večer v Ostravě ve městě. Jinak ani ťuk. A to jsem přitom jezdil jak po dálnicích, tak i po zapadlých jihomoravských vesničkách. Možná jsem na ty, co mají v popisu práce pomáhat a chránit neměl jenom štěstí, kdoví. Protože právě v těchto dnech by jich každoročně mělo být na silnicích alespoň dle jejich tiskových zpráv mnohem víc než obvykle. Rád bych zdůraznil, že jsem proti policejnímu státu, jenž právě policie je jediným, kdo může všemu pomoci. Vždyť už jenom být viděn může udělat v těchto dnech moc. Nebo vy nezkontrolujete tachometr a instinktivně neuberete plyn, když uvidíte jejich auto?

autor: ras
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.