Mezi Opavou a Ostravou začala stavba silnice I/11

26. březen 2009

U Hrabyně na Opavsku oficiálně začala stavba dlouho očekávané přeložky silnice I/11. Zhruba desetikilometrový úsek mezi Krásným Polem a Mokrými Lazci bude rozšířený na čtyři až pět jízdních pruhů. Výrazně zkrátí cestu mezi Opavou a hranicí Ostravy a současně se také vyhne nebezpečným hrabyňským kopcům.

Nová silnice za nejméně 3,5 miliardy korun by měla být hotová v létě roku 2012. Podle mluvčího stavební firmy ODS-Dopravní stavby Ostrava Jindřicha Vaňka by měly začít práce na celém úseku během dubna. Poklep základního kamene přivítaly obce nejen na Opavsku, ale také na Krnovsku a Bruntálsku.

"Ten úsek je technicky poměrně složitý, protože musíme překonat dvě dosti hluboká údolí, takže na té trase je celkem 14 mostních objektů, z toho tři mosty jsou rozsáhlé. Obec Hrabyně bude chráněna zhruba kilometr dlouhou protihlukovou stěnou," upřesnil Vaněk.

Co se týče dalších úseků, například přes Vřesinu, tam je nutné vyřešit složité výkupy pozemků, potvrdil zmocněnec pro stavbu této silnice František Kopecký. Právě tady se velká část majitelů nechce své půdy vzdát.

"Vždy se dá domluvit a já věřím tomu, že tak, jak jsme nabyli zkušenosti tady s velice šikovnými lidmi ze sdružení I/11 a I/57 a s městem Opavou, tak věřím tomu, že se nám podaří vyřešit i Vřesinu," dodal Kopecký.

Stavba je součástí celkové modernizace silnice I/11, která má na severu Moravy vytvořit do roku 2015 společně s dálnicí D47 takzvaný Slezský kříž.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu