Mezičas

27. prosinec 2007
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Je po svátcích a do Silvestra ještě pár dnů zbývá. Kapra jste už dojedli, dokonce i v druhém kole, cukrátek ubývá a něco špíčků možná naopak přibylo. Ven se vám od pohádek třeba dosud nechtělo, a než vyrazíte na novoroční pochod, ještě se párkrát vyspíte. Ale co takhle využít tento posváteční mezičas k podumání, co na přechodu starého a nového roku můžete změnit?

0:00
/
0:00

Ne, nejsem žádným skalním příznivcem oněch přelomových rozhodnutí, která se rozhodují stejně jenom proto, aby se vzápětí s kupou omluv a vytáček porušovala. Jen navrhuji v klidu porozmýšlet, jaké máte možnosti, co nového můžete zkusit a zažít, do čeho se vrhnout a co naopak s blahosklonným klidem a rozvahou poslat k vodě a už se k tomu pro klid duše, kvůli ztrátě času či jen tak z potřeby změny nevracet.

Tipů je mnoho a nemusí to být obligátní studium cizích jazyků, i když i to je pro mnohé výzvou. Jste důchodce a nevíte, co s časem? Co třeba studovat a zkusit další, seniorskou maturitu? Chybí vám adrenalin? Nemusíte hned skákat padákem či na bungee jumpu, zkuste se třeba - nejlépe pod dohledem zkušeného instruktora - vysápat na horolezeckou stěnu, postavit na snowboardové prkno nebo třeba prostě jen sjet bobovou dráhu v některém ze zábavních adrenalinových parků. Sršíte energií a nevíte, co s ní? Utíkejte s vaším novým psem ven. Běžte se vytančit a možná stejně jako hvězdy soutěže StarDance zjistíte, že právě tohle dosud vašemu životu chybělo.

Ale zvážit můžete i spoustu prozaičtějších věcí. Koupit si vytouženou knihu, změnit práci, vymalovat nově byt, uspořádat netradiční veselku nebo dokonce pořídit vašemu dítěti sourozence.

A pokud vaše hlava všemi těmi úvahami poněkud ztěžkla, tak ji nevěšte. Cokoli z toho dělat můžete, ale také vlastně nic dělat nemusíte. I tak vám přeji, aby ten další rok stál za to.

autor: Petra Marková
Spustit audio