Mezinárodní maturita v Ostravě? Od podzimu to bude možné

11. květen 2011

Mezinárodní maturitu mohou studenti nově získat i v Ostravě. Na zkoušku se začnou první zájemci připravovat na podzim na 1st International School of Ostrava. Jejich studium potrvá dva roky.

Tento typ maturity uznávají všechny prestižní zahraniční univerzity, v Česku pak třeba Karlova univerzita anebo Vysoká škola báňská.

Alexandra Františová má 16 let a je ve druhém ročníku na gymnáziu 1st International School of Ostrava. Už teď ví, že chce získat mezinárodní maturitu, aby mohla studovat v zahraničí.

"IB maturita (International Baccalaureate® - pozn. redakce) je lepší, protože ji znají po celém světě. V rámci dalšího studia uvažuji o ekonomice nebo o mezinárodních vztazích a diplomacii," dodala studentka.

Ostravská mezinárodní škola o akreditaci usilovala tři roky. Musela například vyškolit učitele anebo vybudovat knihovnu. Jak dodává ředitel školy Jan Petrus, zkouška je náročnější než česká maturita.

"Liší se vyšším počtem předmětů a praktickým zaměřením. Studenti jsou vedeni, aby se zapojovali do veřejného života, aby byli okamžitě schopní využít své akademické znalosti," uvádí Petrus.

Od září se na mezinárodní maturitu začne připravovat 16 studentů. Bez dvouletého programu, za který rodiče na školném zaplatí 160 tisíc korun, ji není možné absolvovat.

Vedení ostravské radnice si novinku pochvaluje. Je to důležité zejména pro investory. Jak dodává náměstek primátora Martin Štěpánek, město výuku cizích jazyků podporuje.

"Letos na podporu jazykové výuky Ostrava rozdělí 5,26 milionů korun. Celkem žádalo o dotaci 12 subjektů ve třech kategoriích – mezinárodní škola, bilingvní výuka a program CLIL, což je výuka některých předmětů v cizím jazyce," doplnil Štěpánek.

Školy mohou dotaci použít například na platy či vzdělávání učitelů nebo na nadstandardní pomůcky.

autor: mik
Spustit audio

Více z pořadu