Michálkovické děti před školou ochrání dopravní značení

23. březen 2006
Zprávy , Zprávy

Část rodičů v Ostravě-Michálkovicích se bojí o své děti. K základní škole U kříže totiž nevede chodník, a tak jeden úsek musejí děti ujít po cestě. Během zimy při velké sněhové nadílce, to pro ně může být nebezpečné.

Školáci musejí bez chodníku zvládnou asi 75 metrů, vzdálenost to není veliká, ale i tak to je nepříjemné. Ředitelka michálkovické školy U kříže Květoslava Sedláčková říká, že zatím se žádnému z dětí nic nestalo. "Žádný takový problém tady prozatím nebyl - to musím zaťukat na dřevo - a doufá, že ani nebude. Chápu rodiče, kteří mají strach, ale tím, že je ta cesta tak uzoučká, většina aut tady jezdí pomalu. Dávají pozor."

Situace byla komplikovaná hlavně v zimě, kdy se kvůli sněhu cesta zúžila. Do školy chodí denně zhruba 370 žáků. Třetina rodičů se proto podepsala pod petici a požadovala, aby se po silnici nejezdilo vůbec. To ale tábor rodičů rozdělil na dvě části, dodává Sedláčková. "Je na toleranci rodičů, jak se k tomu problému postaví. Buď budou své děti vozit nadále ke škole, nebo budou rozumní a nechají děti chodit pěšky, což je i v zájmu jejich zdraví. Ten kousek od hlavní cesty by mohly dojít pěšky. Proto i když jsme měli třídní schůzky, byla část rodičů proti petici a menší část se k petici přidala. Někteří to berou jako omezování svých svobod."

Podle ředitelky by bylo nejlepší, kdyby se obci podařilo vybudovat chodník. S tím souhlasí i starosta Břetislav Jureček, v silách obce to ale není. "Na to je málo prostoru. Chodník se tam nedá vybudovat. Navíc ta komunikace není naše, ale je v soukromém majetku."

Michálkovice se ale nevzdávají plánu, že by s finančním přispěním ostravského magistrátu v budoucnu vykoupili cestu a část přilehlých pozemků, tak aby obec mohla postavit chodník. Náklady se ale vyšplhají do milionů. Žáky zatím chrání dopravní značení, které snižuje rychlost a upozorňuje na pohyb dětí.

autor: mik
Spustit audio