Milionový líh

15. srpen 2005
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Téměř denně se objevují zprávy o zabaveném alkoholu. Načerno převáženém i načerno vyráběném Daňové úniky počítají celníci a policisté na miliony, a to jen v případech, na které přijdou.

0:00
/
0:00

Sklady celníků se plní alkoholem. Ne proto, že by chystali bujarý večírek, spíše teď zvažují, kdy jim černý líh přeteče přes hlavu. Lahve s alkoholem našli v bývalých ostravských kasárnách, na zahrádce v Orlové, na korbách nákladních aut. Na cosi podezřelého je přitom ve většině automobilových případů upozornil typický zápach a nervozita řidiče, který se vykázal papíry na převoz cihel, plyšových hraček nebo elektroniky. Když náhle celníci v plastových lahvích místo vody našli čtyřiadevadesátiprocentní pálenku, musel si šofér připadat jako Kristus. Ten ale vodu měnil na víno a rozhodně ho pak nevozil přes hranice k zpeněžení.

Částky za alkohol a výpočty daní, které za různě pokoutně vypálenou či vyvezenou tekutinu státu unikají, jdou do desítek milionů. A to ještě nezačala pravá paličská sezóna. Letní ovoce teprve kvasí v sudech, zatímco pozdní odrůdy ještě dozrávají na stromech. Ale nakonec líh se dá vyrábět i z brambor, ředkviček či kedluben a ty už mají svůj vrchol pomalu za sebou. A tak se pálí, pančuje a pašuje a milionky vesele unikají dál. Ve státní kase chybějí a vláda se má na koho vymlouvat, když sestavuje rozpočet. Dovedu si za ty desítky milionů představit několik pěkných dětských hřišť, nějaký ten přístroj do nemocnice, pár nových bytů pro mladé rodiny a třeba i nové, větší sklady pro celníky.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.