Ministr dopravy zastavil nucené stěhování lidí v místě nové silnice na Slovensko

1. září 2011

Jde o tři rodiny z Bystřice na Třinecku, které odmítly prodat své domky a stát je proto vyvlastnil. Teprve nedávno dostali peníze a hned na to i výzvu, aby svůj majetek opustili. S tak rychlým postupem však nikdo z obyvatel nepočítal a lidem reálně hrozilo, že zůstanou v zimě bez střechy nad hlavou.

František Lorek neprožívá právě radostné stáří. Už se smířil s tím, že si bude v 77 letech zařizovat nové bydlení. Teď přišla další rána, má to stihnout v rekordním čase.

„No a kam půjdu? Vždyť v červenci jsem dostal peníze. Za šest týdnů nebo tři měsíce si seženete byt? Přitlačili mě ke zdi. To, co jsem dostal, bylo na provázek,“ stěžuje si muž.

Státní ředitelství silnic totiž nečekaně vyzvalo rodinu Lorků a další dva domkaře, aby před zimou odpojili domy od energií.

„Umíte si to představit? Bez plynu nenavařím, bez elektřiny nevyperu, bez vody se neumyju. Já jsem si nakoupil na tuto zimu dřevo, že tam přezimuju. Já jsem si byl toho vědom, že už to není moje, ale počítal jsem s tím, že budu platit nájem,“ dodává pan Lorek.

Bezvýchodná situace přivedla vyvlastněné Bystřičany až k ministrovi dopravy. Pavla Dobeše osobně požádali o pomoc. Ten uznal, že mají pravdu.

„Se všemi třemi pány jsem se setkal osobně. Ta situace je v tuhle chvíli taková, že pokud nebude ve výhledu, že začne výstavba té komunikace, tak jim bude nabídnuta znovu další nájemní smlouva. Ten dopis, který byl poslán z ŘSD, aby opustili budovu byl z mé strany zrušen a bude nabídnuta nájemní smlouva,“ ujistil ministr.

Stěhování se přitom možná posune až o několik let, na silnici totiž stále chybí peníze. Další vlnu vyvlastňování to ale nezastaví.

„Vyvlastňovací řízení probíhají na celém úseku Oldřichovice-Bystřice, je jich zhruba 34. Momentálně běží ústní jednání k vyvlastňovacím řízení,“ potvrdila vedoucí stavebního úřadu v Třinci Věra Pindurová.

Není tak jisté, jestli si historii rodiny Lorků někdo v budoucnu ještě nezopakuje.

Spustit audio

Více z pořadu