Ministr se shodl s lékaři, hejtman Palas ví o dalších penězích

15. únor 2011
Zprávy , Zprávy

Krize ve zdravotnictví by mohla spět ke konci. Ministr zdravotnictví Leoš Heger se dohodl s lékařskými odbory a komorou na cestě k ukončení krize.

Společné memorandum, které má zabránit odchodu doktorů z nemocnic, musí ještě před podpisem posvětit vláda a regionální odborářské organizace. Teprve pak by lékaři ukončili protest a stáhli výpovědi z práce.

Dohoda počítá s navýšením tarifních platů pro lékaře o 5000 až 8000 korun měsíčně. Podle ministra Hegera budou ale celkové dvě miliardy korun na platy rozděleny podle jiného klíče, než původně plánovali.

„Budou rozpuštěny klíčem podle počtu lékařů v jednotlivých nemocnicích, což z části zvýhodní menší nemocnice oproti nemocnicím větším, kde je menší podíl mzdových nákladů a větší podíl materiálových nákladů,“ uvedl ministr.

Hejtman Palas: Další peníze budou po auditu nemocničních rozpočtů

Včerejší dohoda mezi lékařskými odbory a ministrem zdravotnictví není jedinou možností, jak doktorům zvýšit platy. Na večerním jednání se zástupci krajských nemocnic to řekl moravskoslezských hejtman Jaroslav Palas. Pokud se skutečně podaří definitivně ukončit akci „Děkujeme, odcházíme!", bude na řadě podrobný průzkum všech nemocničních rozpočtů.

„Informoval jsem LOK o tom, že proběhl audit v našich krajských nemocnicích, s kterým budou seznámeni. Že v tom systému jsou peníze, které mimo systém tečou zbytečně a že tyto finanční prostředky lze využít pro další navýšení platů v našich nemocnicích,“ upřesnil hejtman.

autoři: mrk , tif , lej
Spustit audio