Míra nezaměstnanosti se blíží dvanáctiprocentní hranici

10. srpen 2009

Pracovní trh se dále propadá do špatných čísel. V některých okresech našeho regionu je dokonce na hranici kolapsu, protože šance získat zaměstnání klesá k nule. Vyplývá to z červencové míry nezaměstnanosti, kterou dnes ráno zveřejnily úřady práce.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji nyní dosahuje 11,8 procenta a bez práce je téměř 78.000 lidí. Šanci najít uplatnění mají třeba na Karvinsku ani ne dva lidé ze sta.

"Z toho, jak zatím situace vypadá, nerýsuje se žádný náznak nějakého zlepšení. Naopak si myslíme, že v dalších měsících, zejména v září, poté kdy se ve větší míře začnou evidovat absolventi škol, nezaměstnanost může jít ještě nahoru," upozorňuje mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová.

Je to špatné, říká ředitel karvinského úřadu práce Radek Foldyna. Přesto ale potvrdil i dobré zprávy. Po dlouhé době se tady objevila poptávka po hornících. "Je to taková první pozitivní vlaštovka, jelikož asi na šest měsíců se nabídka volných míst v těžkém průmyslu úplně zastavila," dodává.

Míra nezaměstnanosti vzrostla během července ve všech okresech našeho kraje. Je to největší zhoršení letních statistik za posledních šest let.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu