Míra nezaměstnanosti se v dubnu snížila na 11,4 procenta

9. květen 2011

Počet lidí bez práce se v Moravskoslezském kraji opět výrazně snížil. Letos poprvé dokonce klesl pod hranici 80.000. Příčinou jsou podle očekávání sezónní práce na stavbách, v zemědělství a lesnictví. I přes tyto příznivé zprávy je ale pracovní trh stále velkým problémem.

„Chtěl bych se naučit základy práce s počítačem a dostat nějaké zaměstnání, protože jsem momentálně bez práce,“ říká jeden z ostravských nezaměstnaných na jednom z mnoha rekvalifikačních kurzů „Uvidíme, žádný učený z nebe nespadl,“ dodává druhý.

Oba už teď dobře vědí, že jednoduché to nebude, i když se s počítačem naučí.

Jak dokazuje mluvčí ostravské pobočky úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová, volných míst je například pro 21.000 uchazečů v krajském městě pořád málo.

„Jejich počet se sice meziměsíčně nepatrně zvýšil o sedmnáct, ale uchazeči a zájemci o zaměstnání jich měli v závěru dubna k dispozici celkem 1523,“ dodává Kubínová.

Vraťme se ale k příznivějším věcem. Minulý měsíc ubyly v našem kraji 4000 nezaměstnaných, a to ve všech okresech. Hlavně tam, kde sezónní práce skutečně fungují.

„Největší meziměsíční pokles míry nezaměstnanosti zaznamenali v okrese Bruntál, a to o 1,4 procenta. Míra nezaměstnanosti tady ale zůstává nejvyšší v kraji - téměř 16 procent,“ upozorňuje Kubínová.

O 0,8 procenta klesla míra nezaměstnanosti v okrese Opava, shodně o 0,7 procenta v okresech Frýdek-Místek a Nový Jičín. Snížení o 0,3 procenta registrovali v okrese Karviná a Ostrava.

Krajská míra nezaměstnanosti se snížila stejně jako celostátní průměr o šest desetin procenta. Na severní Moravě a ve Slezsku ovšem stále připadá na jediné volné místo 19 zájemců. Na Bruntálsku dokonce přes 33 zájemců.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu