Míra nezaměstnanosti zůstala na 14,5 procentech

8. září 2005
Zprávy , Zprávy

Srpnová míra nezaměstnanosti v našem kraji zůstala stejná jako na začátku prázdnin - 14,5 procenta. Ve všech okresech přibylo 350 lidí bez práce a jde především o absolventy škol. Jejich počty se mají během září ještě zvýšit. Nejvíce nezaměstnaných přibylo na Opavsku a v Ostravě, naopak nejméně v okrese Frýdek-Místek.

Absolutně největší počet uchazečů o práci je stále na Karvinsku, kde si práci prostřednictvím pracovních úřadů hledá přes 27.000 lidí. Míra nezaměstnanosti je tam 19 procent. Kromě čerstvých absolventů škol zvýšili nezaměstnanost zejména pomocní a nekvalifikovaní pracovníci, prodavači, číšníci a servírky, ale například i učitelé základních škol a horníci.

"Konkrétně v Karviné připadá na jedno volné místo téměř 73 uchazečů, což je i v rámci republiky naprostá špička," upřesnila mluvčí Úřadu práce v Ostravě Svatava Baďurová. Jak dodala, velký problém s nedostatkem volných míst je zejména tam, kde pomalu končí sezónní práce.

Logo

V novojičínském okrese stoupla nezaměstnanost o 0,2 procentního bodu, o desetinu procentního bodu se zvýšila na Opavsku. Naopak na Bruntálsku míra nezaměstnanosti o desetinu procentního bodu klesla, bez práce tam bylo na konci srpna 8167 lidí.

Míra nezaměstnanosti v Moravskoslezském kraji v srpnu stagnovala. Práci si hledalo 96.651 lidí, o 348 více než v červenci.

autoři: mrk , tif
Spustit audio