Mírný trest za obchod s láskou

7. prosinec 2004
Ranní poznámka , Ranní poznámka

S tříletou podmínkou odešel od soudu kosovský Albánec, který vyvážel ženy do zahraničních nevěstinců. Podle verdiktu obchodoval se ženami. Většina z nich věděla, že se budou živit prostitucí. Má za takový zločin skončit obžalovaný za mřížemi? Je podmínka dostatečným trestem?

Komentovat rozhodnutí nezávislého soudu je vždy tancem na tenkém ledě. Jako novinářka samozřejmě nemám přístup do spisu a vycházím jen z toho co v jednací síni vidím a slyším. Případ Muhameda Gutiqiho mě však přiměl k menšímu zamyšlení.

Za obchodování se ženami mu totiž hrozil trest od tří do osmi let, přesto od soudu odešel jen s podmínkou. Říká se tomu výchovný trest a mnoho zločinců to vlastně bere jako vítězství. Do vězení nejdou, zůstávají na svobodě - jen musí pár let sekat dobrotu.

Soudkyně takto mírný trest zdůvodnila tím, že svědkyně, rozuměj ženy, které pro obžalovaného pracovaly v nevěstincích, to dělaly dobrovolně. Je to určitě námět k diskusi - jestli v takových případech jejich pasáka trestat, dosud však v trestním zákoně takový delikt trestný je a proto takové zdůvodnění trochu kulhá. Navíc Gutiqi strávil deset měsíců ve vazbě, před soudem vystupovala řada svědků, kterým se mimo jiné proplácí svědečné, státu tak vznikly s tímto případem nemalé náklady. A výsledek? Trest skutečně mírný. Převychovat muže, který začal obchodovat se ženami hned po té, co opustil bulharské vězení, je velká iluze.

Troufám si odhadnout, že českou justici z těchto iluzí vyléčí sám Muhamed Gutiqi. Musí totiž českým úřadům pravidelně hlásit, jestli vede řádný život. Uvidíme, jestli na něco tak zábavného bude mít podnikavý člověk jako je Muhamed Gutiqi čas.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.