Místní spceialitka

2. únor 2006
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravský soud tento týden začal řešit korupci ve fotbale. Týká se klubů z Opavy a Vítkovic. I v tomto případě jsou obžalováni manažeři týmů, kteří měli podplácet rozhodčí, aby pískali ve prospěch jejich klubů. Andrea Čánová se zamýšlí nad tím, že i jejich vzájemná komunikace může být námětem pro sarkastickou hru.

0:00
/
0:00

Ivánku kamaráde, můžeš mluvit? Dnes už legendární věta mezi rozhodčím a fotbalovým manažerem. Stala se také titulkem pro hru známého humoristy Petra Čtvrtníčka - ta dokonce vyšla na DVD. Mistr ironie tam v titulcích děkuje neznámému muži z metra, který mu měl předat přepisy policejních odposlechů. Ty se staly základem pro skvělé představení. Já jen lituji, že pan Čtvrtníček nepotkal stejně osvíceného neznámého muže někde z našeho kraje. Protože i my na severu Moravy můžeme bohatě přispět k rozvoji českého sarkasmu.

Právě naše větev fotbalové korupce se totiž může oproti zbytku republiky pochlubit jednou specialitkou. Našim rozhodčím neměli připlouvat jen proslavení kapříci, měli být upláceni něčím daleko krásnějším - dámskou společností. I já od neznámých lidí z městské hromadné dopravy vím, že policejní odposlechy, které to potvrzují, jsou více než zajímavé. Zvlášť pikantní je údajně pasáž o tom, jak jeden z rozhodčích po probdělé noci s dámou - rozuměj úplatkem, nevěděl, co si má se slečnou počít. Pokud i ve vás zanechávají zprávy o trestech za fotbalovou korupci pachuť, mám pro vás dobrou zprávu. Ti naši hoši už si vlastně trest - a troufám si říci dost přísný - vyslechli. Většina z nich totiž na levém prsteníku nosí snubní prstýnek - a pánové ruku na srdce - dokážete si představit, až soudce odposlechy o dámské společnosti pustí v jednací síni, co se bude v jejich domovech dít? Vždyť ti muži jsou už teď odsouzeni k doživotnímu žaláři.

autor: ada
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.