Mladecko na Opavsku čekají další mimořádné obecní volby

4. březen 2020 14:13

Pokud se podíváte do seznamu obcí, ve kterých chodí lidé nejčastěji k volbám, najdete tam Mladecko u Opavy. Důvodem byly v minulosti časté spory a rozpadnutí obecního zastupitelstva. V Mladecku se už za měsíc bude volit znova. I když důvod je tentokrát trochu jiný.

Bouřlivé bylo zasedání mladeckého zastupitelstva před čtyřmi lety a zakrátko obec čekaly už čtvrté volby za sebou. Členů zastupitelstva je tady pět, to je nejnižší možný počet, a když navíc nebyli žádní náhradníci, zastupitelstva se rozpadala.

Jako teď. I když z důvodů čistě soukromých. „Jedna ze zastupitelek se přestěhovala a tak podala rezignaci. Tím nám vznikl problém, že jsme jen čtyři a bez náhradníka. A bylo nutné vyvolat nové volby. Budou 14. března,“ potvrdila starostka Mladecka Jana Švejdová (sdružení Naše Mladecko).

Takže opět bez funkčního zastupitelstva, které před rezignací páté členky nestihlo projednat letošní obecní rozpočet. „Jedeme na rozpočtové provizorium, kde je specifikováno, co můžeme a co nemůžeme do nových voleb a schválení rozpočtu dělat,“ dodává starostka.

Co se týče politických sporů, už podle starostky utichly a odhaduje, že další komunální volby budou zase až v řádném celostátním termínu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio