Monika Horsáková: Hudební křižovatky

31. květen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Jaká je česká hudba? A jaká česká hudba se může prosadit v zahraničí? Uspějí spíš mainstreamové žánry, nebo naopak jedinečná alternativa? Tak zní otázky, ne které chce odpovědět akce s názvem Czech Music Crossroads, která proběhne v předvečer festivalu Colours of Ostrava.

Čeští hudební odborníci se na zahraničních konferencích a veletrzích velmi často setkávají s otázkou, co by zahraničním organizátorům či milovníkům hudby doporučili z české hudební scény.

Odpovědět není jednoduché, dosud totiž nevznikla žádná odborná platforma, která by se o pojmenování vývozních hodnot naší hudební scény pokusila.

Nakonec se této výzvy chopil úspěšný festival – Colours of Ostrava. Jeho organizátoři se rozhodli do moravskoslezské metropole sezvat doslova výkvět světové žurnalistiky a odborné veřejnosti a téma otevřít.

První ročník Českých hudebních křižovatek, jak bychom mohli název tohoto festivalu a odborné konference přeložit, proběhne 16. července a nabídne nejen setkání hudebních publicistů, promotérů a vydavatelů z celého světa, ale i ukázkové koncerty jedenácti vybraných českých kapel.

Troufám si říci, že něco takového tady skutečně ještě nebylo. A to nejen na poli hudebním. Seznam hostů, kteří potvrdili účast, totiž doslova vyráží dech. O to záslužnější je, že akce je přístupná i veřejnosti – počínaje panelovými diskusemi a konče hudebními vystoupeními.

Ptáte se možná, proč to všechno v nedělní poznámce. Odpověď je prostá. Vždycky mě potěší, když se někdo nenechá ukolébat úspěchem a vymýšlí stále něco dalšího, nového. Byť mu to nepřinese zisk, nýbrž jen kupu práce navíc. Tohle je ten případ.

Renomovaný festival se rozhodl nabídnout své zázemí i kontakty užitečné věci – především pro radost z možnosti pomoci kvalitní a přesahové české hudbě.

Kéž by se tak chovaly i jiné úspěšné subjekty v jiných oblastech české společnosti. To pak má člověk radost, že poznámka může být zároveň pozvánkou.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.