Monika Horsáková: Jan Zajíc

25. leden 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Celá Česká republika si připomíná 45. výročí od sebeupálení Jana Palacha. Nejznámější živá pochodeň v bývalém sovětském bloku měla své předchůdce i následovníky. Jedním z nich je i rodák z Vítkova Jan Zajíc - pochodeň číslo 2.

„Nenechte ze mne udělat blázna, pozdravujte kluky, řeku a les. Sbohem a odpusťte." Tak zní poslední slova dopisu, který Jan Zajíc napsal svým rodičům. Jeho případ je s činem Jana Palacha úzce svázán. Jan Zajíc se zúčastnil známé hladovky po smrti Jana Palacha a byl tehdejší atmosférou v Praze silně zasažen.

Během měsíce uzrálo jeho rozhodnutí, že bude Jana Palacha následovat. I proto, že nebyl nikdo, kdo by splnil požadavky, které Jan Palach formuloval ve svých dopisech a podmiňoval jimi, že se nezapálí další mladý člověk - třeba zrušení cenzury a zákazu rozšiřování protiokupačních tiskovin.

O svém činu Jan Zajíc veřejně mluvil, věděla o něm řada spolužáků i někteří vyučující, přesto mu nikdo nedokázal zabránit. Jan Zajíc využil symbolické datum 25. února - což bylo nejen datum uchopení komunistické moci v roce 1948, ale také měsíc od pohřbu Jana Palacha. Chtěl čin zopakovat na stejném místě jako Jan Palach - tedy na Václavském náměstí. Vybral si jeden z průchodů, kde se zapálil, ale ztratil vědomí a na Václavské náměstí už nestačil vyběhnout.

Přesto se totalitnímu režimu, byť se všemožně snažil, nepodařilo jeho smrt utajit. Pohřeb nesměl být v Praze, byť si to ve svém dopise Jan Zajíc přál. Do Vítkova se ovšem s mladým hrdinou přijeli rozloučit lidé z celé republiky.

Normalizace postupovala a rodina Jana Zajíce rychle pochopila, jaké jsou skutečné charaktery jejích přátel. Mamince Jana Zajíce, která byla učitelkou, zakázali učit. Sestra Jana Zajíce nesměla studovat. Jako by nestačilo, že tragicky přišli o člena rodiny.

Jan Zajíc měl pocit, že když ještě jednou někdo čin Jana Palacha zopakuje, lidé se budou muset probudit z letargie. Probudili se až o dvacet let později. A dnes do ní možná opět upadají.

Pro všechny takové ještě pár slov z nadčasového dopisu Jana Zajíce. „Nesmíte se nikdy smířit s nespravedlností, ať už je jakákoliv. Má smrt vás k tomu zavazuje… Znám cenu života a vím, že je to to nejvyšší. Ale já hodně chci pro vás a proto musím hodně platit."

Čest jeho památce.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.