Monika Horsáková: Když zmizí nicota...

6. říjen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Pravicovému extremismu se v Česku stále daří. A policisté se musejí vyrovnávat s jeho stále větší agresivitou. Stále víc lidí přichází na demonstrace s cílem vyprovokovat konflikt s policií, zkrátka přijít se s uniformovanými muži speciálního týmu porvat. A jsou mezi nimi i ženy a mladiství. Naposled se o tom policisté i Ostravané přesvědčili v Ostravě-Zábřehu.

Jakým způsobem se dorost pravicových extremistických hnutí organizuje? O jaké jde lidi? Z jakého rodinného prostředí? Jak a na co mladé lidi mládežnická extremistická hnutí vábí? A lze zde vysledovat nějaké paralely s ideologickými metodami z období nacistického Německa? Jaké jsou vlastně cíle pravicových extremistických mládežnických hnutí v Česku?

Na to vše by společnost měla urychleně začít hledat odpověď. Už proto, že bez toho může jen těžko přijít s nějakými preventivními kroky - třeba na školách. Cíleně se totiž věnovat metodice výuky o totalitních režimech a extremistických, rasistických a xenofobních všeobecně přijímaných názorech tak, aby mladí lidé prokoukli mechanismy totalitní moci, zla a mediální manipulace, by možná bylo v důsledku účinnější než policejní represe.

Říká se, že ryba smrdí od hlavy. Domnívám se, že i na rostoucí popularitu extremistických nálad mezi mládeží má vliv atmosféra ve společnosti. K agresivitě - ať už slovní nebo fyzické - jsme i v běžném životě čím dál tolerantnější a čeští politikové taky nejdou zrovna příkladem. Korupce stejně jako sociální problémy narůstají a s nimi se dál šíří, podobně jako nicota ve slavném Nekonečném příběhu, blbá nálada.

Dokud to tak bude pokračovat, nemusí se zřejmě extrémní pravice o dostatek mladých nástupců bát. Já jsem ale optimista a chci věřit, že ono všeobecné vyprazdňování se konečně musí zastavit. A že se věci začnou obracet tím lepším směrem. A že - slovy jednoho z moderních francouzských básníků - když zmizí nicota, zůstane chrám čistoty.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.