Monika Horsáková: Kunsthalle

10. březen 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Ostravské zastupitelstvo se rozhodlo zřídit městskou galerii v Trojhalí a Gongu. A nechá si v ní pouze čtvrtinový podíl. O zbytek se podělí kraj, Dolní oblast Vítkovice a akciová společnost Vítkovice. O takzvanou Kunsthalle usilují umělci v moravskoslezské metropoli řadu let. S tímto řešením ale spokojeni nejsou. Proč?

Důvod je jednoduchý - nepůjde o Městskou galerii. Už ze samotného názvu Městská vyplývá, že by mělo jít o výstavní prostor, který město nejen zřídilo, ale který bude i financovat a nechávat si nad ním supervizi, například v podobě jmenování a odvolání ředitele.

Je proto dobrým zvykem, že městské galerie fungují jako příspěvkové organizace, jen tak lze totiž zajistit, že bude jejich výstavní program motivován kvalitou, nikoli ziskem.

Ostrava dosud vlastní reprezentativní galerii pro krátkodobé nebo střednědobé umělecké projekty zaměřené na současné moderní umění neměla. Řada malých galerií, které po celém městě zřídili nadšenci, takovou instituci suplovat nemůže.

Právě Kunsthalle přitom patří k základním pilířům kultury velkoměst evropského významu. Po jejím zřízení volají ostravští výtvarní umělci i historici a znalci umění víc než dvacet let. Aby mohli s městem jednat na oficiální úrovni, založili občanské sdružení.

Proběhla řada intenzivních jednání, na kterých sdružení město mimo jiné vybízelo k vytvoření odborné skupiny, která by se přípravou projektu Městské galerie zabývala. Vše marno.

Občanské sdružení bylo nařčeno z toho, že příliš tlačí na pilu. Nyní jsme se naopak dozvěděli, že nebylo dostatečně aktivní, a tak muselo město vzít rozhodování o osudu Kunsthalle do vlastních rukou.

Jednoduše řečeno. Opět - jako už mnohokrát - jsme svědky nestandardního postupu města, politických manipulací, lží a netransparentních dohod. A především donebevolající nekompetentnosti našich regionálních zástupců.

Nemám nic proti Dolní oblasti Vítkovic, patřím k zarytým příznivcům rekonstrukce této industriální památky. Budeme tam ale časem stěhovat i všechny ostravské univerzity, Národní divadlo moravskoslezské nebo třeba zoologickou zahradu?

Ostrava se prostě bude muset rozhodnout, zda chce být oním evropským kulturním městem, bez ohledu na to, zda tento titul při své kandidatuře získala, nebo zda ve způsobu rozhodování bude inklinovat spíše k politickým praktikám blízkým východu Evropy.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.