Monika Horsáková: MDŽ vs. Den matek

8. březen 2014
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Osmého března si řada lidí na světě připomíná Mezinárodní den žen. Druhou květnovou neděli zase Den matek. Oba svátky mají dlouhou tradici, u nás jsou v posledních letech ale také spojeny s diskusí, zda slavit spíše jeden nebo raději druhý.

Rudé karafiáty, levné parfémy, hromadná výroba přáníček ve školách, nazdobené nástěnky, městská hromadná doprava plná podnapilých mužů – tak má většina Čechů v paměti oslavy MDŽ. Přestože jeho historie sahá hluboko do minulosti, většina Čechů si ho spojuje s komunisty.

Den matek má zase svůj původ už v antice, kdy byla uctívána matka všech bohů. První zprávy o předchůdci nynějšího svátku matek pak sahají do Anglie 16. století. Tehdy se tomuto dni říkalo Mateřská neděle. V Československu se poprvé slavil 13. května 1923 v brněnském středisku Vesna Křesťanské asociace mladých žen.

Zatímco po únoru 1948 byl Den matek z českého kalendáře vymazán a nahrazen Mezinárodním dnem žen, po roce 1989 to bylo naopak – na pár let byl z kalendářů vytěsněn zase Mezinárodní den žen, který totalitní režim české společnosti totálně znechutil. Mimochodem, třeba Den matek pro svou ideologii zase zneužili němečtí národní socialisté.

V roce 2004 se MDŽ do kalendářů vrátil, tentokrát jako významný den – a od té doby snad není roku, kdy by se neobjevila nějaká iniciativa, zasazující se o jeho opětovné zrušení.

Evropský parlament MDŽ za přežitek nepovažuje a každý rok jej připomíná třeba tak, že diskutuje o palčivých tématech, týkajících se postavení žen ve společnosti. Ženy jsou sice s postupujícími lety v letopočtu stále emancipovanější a sebevědomější, v mnoha koutech světa lze ovšem pozorovat, jak jsou pracovně, ekonomicky i společensky handicapovány.

Bylo by tedy ideální, kdyby se o rovnosti práv mužů a žen, rovných příležitostech, platech či domácím násilí nehovořilo pouze dva dny v roce. Stejně tak věta: „Mami, díky, máme tě rádi...“ neuškodí ani ve všední den.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.