Moravskoslezský kraj chce vytvořit databázi dobrovolníků ze zdravotnických a sociálních oborů

6. říjen 2020 14:04

Studenti zdravotnických a sociálních oborů v Moravskoslezském kraji se mohou přihlásit do nové dobrovolnické databáze. Kraj je chce povolat v případě, že by v některých nemocnicích a sociálních zařízeních byl nedostatek personálu kvůli nákaze covidem-19.

„Jediné úzké hrdlo, které máme v zajišťování této péče, můžou být právě lidé a jejich nedostatek. Takže si potřebujeme vytvořit databázi zázemí, které by nám potom mohlo s tímto pomoci. Takže pokud máte zájem, chcete pomoci, přihlaste se na spolu2@msk.cz,“ vyzval hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).

Čtěte také

Přihlásit se mohou také zdravotníci v důchodu nebo lidé, kteří ve zdravotnictví a sociálních oborech dříve aktivně pracovali. A kraj se dnes obrátil i na školy s humanitními či sociálními obory.

„Kontaktujeme je v tom, zda by nám znovu poskytly své studenty dobrovolníky, kteří by šli pomáhat do sociálních služeb. Tak jako to bylo na jaře, kdy se nám přihlásilo 108 studentů,“ dodává náměstek hejtmana Jiří Navrátil (KDU-ČSL).

Dobrovolníky shání domov Slunečnice

Ostravskému domovu pro seniory chybí kvůli koronaviru desítky zaměstnanců. Koronavirus tam testy potvrdily už u 124 klientů i zaměstnanců. Domov teď intenzivně shání dobrovolníky a studenty, kteří by zastoupili chybějící ošetřovatele.

„Momentálně nám chybí nejvíce zaměstnanci. Taky sháníme ochranné oděvy, protože jejich spotřeba rychle roste,“ říká ředitel domova Radek Baran.

Spustit audio

Související