Moravskoslezský kraj se propadl v anketě Místo pro život

6. prosinec 2012

Moravskoslezský kraj se při podrobném zkoumání ukázal jako nejhorší místo pro život v Česku. Alespoň to vyplývá z výsledků projektu Místo pro život. Ten porovnával životní podmínky všech čtrnácti krajů v Česku. Celkové výsledky budou zveřejněny právě dnes odpoledne.

„Já jsem tady velmi spokojená, ale jsou tady samozřejmě takové věci, které člověku vždycky trošku budou vadit, a to je ovzduší přes zimu,“ říká Marie Šlosárková.

Mladá maminka je na mateřské dovolené s dvěmi malými dětmi a tak je jasné, že jí špinavý vzduch vadí.

„Pravidelně každý podzim sedíme na internetu a hledáme, že se odstěhujeme někam jinam. To děláme celou zimu a na jaře zjistíme, že tady není tak špatně. Jsou tady prima lidi, máme tady prima kamarády. Myslím si, že by si kraj zasloužil větší šanci. A už by se o něm mělo přestat mluvit jako o něčem tmavém, černém, smradlavém, protože to tak prostě není,“ dodává.

Marta Ahanunu, lektorka angličtiny, matka osmiletého syna, se na sever Moravy přistěhovala z Olomouce a pomalu tu zakořeňuje.

„Učím tady už snad pět let a strašně mi připadá fajn, že se zlepšuje infrastruktura. Kultura je tady teď taky fajn. Daří se mi tady držet se na trhu práce, i když je to obzvlášť pro matky těžké. Celkem se mi tady líbí, nežije se mi špatně. A malý to tady má rád, je tady hodně příležitostí pro ty děti,“ říká Ahanunu.

Obě ženy se shodly, že život v Moravskoslezském kraji je možná těžší, a třeba aby tu měl člověk práci, musí se více snažit než jinde v Česku. Balit kufry se ale právě ony rozhodně nechystají.

autor: iha
Spustit audio