Mošnovské letiště má nejmodernější hasičské auto v republice

1. srpen 2006

Šestnáct miliónů korun utratil Moravskoslezský kraj za nové hasičské auto pro mošnovské letiště. Zdejší hasiči ho budou mít připraveno pro případ jakékoliv nouze. Speciál patří k nejmodernějším na světě a u nás se jím může pochlubit jen Praha-Ruzyně.

Vůz dokáže vyprázdnit šest tisíc litrů za pouhou minutu a díky dálkovému ovládání mohou hasiči pracovat i za jízdy. "Další velkou výhodou auta jsou vlastní samoochranné mechanismy před rozlitým leteckým petrolejem. Je schopen to vystříkat za velmi krátkou dobu a účinnost zásahu je veliká," potvrdil ředitel mošnovského letiště Lubomír Vavroš.

Logo

Nové auto má typické červenooranžové zbarvení - tak jako většina vozidel krajského sboru. Právě tato odchylka od běžné červené odlišila náš kraj od zbytku republiky. Ale byl to dobrý nápad, říká zástupce ředitele krajských hasičů Vladmír Vlček. "Reakce jsou nesmírně pozitivní vzhledem k tomu, že obecně modrá světla zejména za slunného počasí nejdou moc vidět, zatímco tady tato reflexní červená je vidět na stovky metrů. To znamená, že řidiči opravdu zareagují mnohdy mnohem dříve na barvu vozu než na blikající světla."

Nové hasičské auto patří k dlouhodobému plánu kraje udělat všechno proto, aby v Mošnově přistávala i velká dopravní letadla. Mezi další nejbližší investice patří zlepšení bezpečnosti přistávací dráhy.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu