Mošnovské letiště má nové haly za 140 miliónů

30. červen 2006

Sto čtyřicet miliónů korun stála výstavba dvou nových hal na mošnovském letišti. Díky této investici by se mohla kapacita cestujících zvýšit až na jeden a půl miliónu ročně. Majitel letiště, Moravskoslezský kraj, věří, že nejde o nadsazené číslo. Zájem o leteckou dopravu v našem kraji poměrně rychle roste.

Mošnovská letištní hala byla postavena pro sto cestujících denně. V současné době jich tudy projde pětkrát tolik. Doufáme, že se už brzy nebudeme tlačit u starých terminálů, řekli nám všichni, kteří stáli ve frontě na odbavení. Někteří zůstali raději venku.

Na mošnovském letišti

Hotová je odletová hala, ta už funguje. Velká odbavovací na první cestující teprve čeká. Mošnov odbaví ročně asi 300 tisíc lidí. V roce 2010 jich bude milión a o pět let později milión a půl, odhaduje ředitel letiště Lubomír Vavroš. Do podzimu se hala dočká nejmodernějšího technologického zařízení za 180 miliónů korun. Tím ale úkoly nekončí. Bezpečnostní normy, Schengenská dohoda, to je podle Vavroše spousta nákladných opatření.

"Zvýšení kategorie letiště pro létání za snížených dohledností, to máme plánováno v letošním roce, dokončení v příštím roce. Samozřejmě údržba vzletové a přistávácí dráhy, protože unikátnost letiště je dána tím, že má tři a půl kilometru dlouhou dráhu, která je schopna odbavit nejtěžší letadla z dlouhých vzdáleností. Dále dobudování bezpečnostního dispečinku. Těch problémů je spousta, určitě je to na dlouhou trať," vyjmenoval ředitel letiště plány do budoucna.

Z krajského rozpočtu skončilo na letišti už 250 miliónů korun a v dalších letech by se měl v těsné blízkosti objevit například hotel, terminál pro nákladní letadla, železniční přípojka a další nutnosti. Kraj by v budoucnu nemusel být jediným akcionářem. Usilovně také pokračuje hledání strategického partnera.

"My už ty zájemce teď máme, ale projekty nejsou na té úrovni, abychom teď o tom hovořili - ano, bude nějaký kapitálový vstup. Možností je velká řada, je to diskusí příštího roku a nejbližších dalších let," potvrdil hejtman Evžen Tošenovský.

Mošnovské letiště roste na první pohled. Zároveň se mu ale zvětšuje konkurence. Například v Brně nebo polských Katovicích.

autor: mrk
Spustit audio

Více z pořadu