Mosty u Jablunkova už čtvrtý den blokují stovky kamionů

7. leden 2010

Čtyřtisícová obec Mosty u Jablunkova na česko-slovenských hranicích má od začátku týdne stovky nedobrovolných návštěvníků. Jde o řidiče kamionů, kteří tu tráví dlouhé hodiny čekáním na vyřízení náležitostí elektronického mýta, které platí od ledna na Slovensku. Několikakilometrová kolona zaměstnává policii a prodražuje zimní údržbu. Jak ale na místě zjistil reportér Českého rozhlasu Ostrava, nervozita panuje hlavně mezi řidiči.

Mezi kamiony, které stojí v koloně k hraničnímu přechodu, převažují ty s polskou mezinárodní značkou. Čekají i řidiči z Pobaltí, Ruska a dalších zemí. Leszek veze na Slovensko zboží z Varšavy. S kamionem jezdí mnoho let a podobnou situaci zažil naposledy před lety na Ukrajině.

"Stojím tu jedenáct hodin, někteří z nás ale už i šestnáct. Těžko se o tom mluví, ale je to opravdu strašné. Ztrácíme tu cenný čas. Nemůžu sice říct, co vezu, ale je to za hodně peněz. Stojím a čekám, jestli mě někdo vykrade," říká s obavami řidič.

Leszek dochází do jedné z bývalých celních budov na slovenské území kontrolovat pořadník na palubní jednotky. Než se vrátí, nikdo jeho náklad nehlídá. Podle mluvčího frýdecko-místecké policie Ivana Žurovce se mezi řidiči šíří fámy. V koloně, kterou hlídají, ale podle něj došlo jen ke drobné krádeži.

"Ráno jeden z řidičů, který spal v kabině svého vozu, zjistil, že mu někdo ukradl peněženku, ve které měl asi 12.000 korun. Žádná jiná další krádež nám nebyla hlášena," podotkl Žurovec.

Kamiony ani nocující řidiči život obci nijak nekomplikují, ujišťuje starosta Mostů Milan Procházka. Kolona se vytvořila na obchvatu a těžká auta do jejího centra nesmějí. "Takže ani nedochází k nějakým kontaktům mezi řidiči a obyvatelstvem," říká starosta.

Dlouhá řada kamionů přesto budí pozornost.

0:00
/
0:00

Náklady za úklid odpadů a nečistot zřejmě ponese Ředitelství silnic a dálnic. Budou vyšší i kvůli nutnosti změnit dopravní značení, aby na Slovensko vedly dva jízdní pruhy, ale také kvůli zimní údržbě.

Elektronické mýtné pro vozidla nad 3,5 tuny zavedlo Slovensko od 1. ledna. Řidiči musí platit za jízdu nejen po dálnicích, ale i na vybraných úsecích silnic první třídy. Slovenští autodopravci se proto bouří.

Spustit audio

Více z pořadu