Možnosti sítí

12. březen 2010
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Odpůrci předsedy ČSSD si na internetové sociální síti Facebook založili skupinu s názvem Fotka pro Paroubka. Zareagovali tak na informaci, že si Paroubkovi lidé fotografují obličeje oponentů na akcích, kde šéf sociálních demokratů vystupuje.


0:00
/
0:00

Ke skupině Paroubkových odpůrců se už přihlásilo sedm tisíc lidí. Chtějí tak šéfovi ČSSD usnadnit práci a posílají mu svoji fotku mailem (elektronickou poštou) na jeho internetovou adresu. Tak trochu recese.

A proč to vlastně vzniklo? Podle informací tisku se fotografování Paroubkových odpůrců děje na přímý příkaz šéfa ČSSD. Sociální demokraté přitom tento postup hájí tím, že si tak prověřují, zda nejsou nespokojení demonstranti placeni konkurenční ODS.

Trochu zvláštní, zdá se mi, ale budiž. Odpověď z Facebooku mi tak přijde adekvátní.

Pokud jde o internet a využívání jeho možností, jsem poněkud starší ročník a řada věcí mi bohužel už moc neříká nebo uniká, ale líbí se mi, jak ho někteří umí hbitě využít. Vymyslet něco takového v "kamenné" hospodě, nakloníte si maximálně desítky lidí. Ale prostřednictvím internetové sítě...!

Má to samozřejmě i svá úskalí a recesistická akce se může zvrtnout, jako se to před časem stalo s vajíčky pro Paroubka. Jisté anonymity davu často využívají labilnější jedinci. Což je vidět třeba u fotbalu nebo při protestních akcích krajních skupin.

V každém případě, tahle akce Fotka pro Paroubka mě opět přesvědčila o stále větších možnostech světa internetu. Je to sice jen virtuální svět, ale spojuje skutečné lidi.

autor: tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.